Ny besöksräkning utvecklar Västerås city
En ny teknik för besöksräkning i Västerås stadskärna ska lyfta city. Syftet är att få ett bättre beslutsunderlag för nya satsningar och att kartlägga flödet av besökare i city.
Staden är först i världen med att testa besöksräkningssystemet IOPS som innebär att städer kan frångå manuell räkning av besökare. Istället mäter ett tjugotal elektroniska räknare avkodade, anonymiserade signaler från besökarnas mobiltelefoner. Signalerna omvandlas till en värmekarta som visar platserna som besöks mest under en tidsperiod. Under en vecka i Västerås mättes 286 miljoner positioner och då kunde besöksströmmarna undersökas med statistisk säkerhet.
Ska ge beslutunderlag
– Vi är övertygade om att IOPS kan ge oss ett bättre beslutsunderlag för nya satsningar i city och att vi därmed kommer att använda skattemedel på bästa sätt, säger Hans Näslund , teknisk direktör i Västerås stad.
Systemet visar fördelningen av besökare på huvudgatorna så att kommun, fastighetsägare och handlare kan planera handelsutbud och utveckling av stadskärnan. Det kan också visa vilka platser besökare man föredrar, eller undviker,kvällstid.
Datainspektionen granskar
Datainspektionen gör nu en tillsyn av användningen av tekniken, som nu prövats utifrån personuppgiftslagen, PUL. Systemets syfte är inte att identifiera enskilda besökare, utan att förstå hur stora samlade besöksflöden rör sig i city.
På gång i Borås
Också i Borås kommer besökare att kartläggas med hjälp av mobilsignaler. Sveriges radio, bland andra, berättar om hur besökarna i stadskärnan och Knalleland ska kartläggas.
Radionyheterna ger också plats åt kritiska röster. Som Patrik Wallström på Föreningen för digitala fri- och rättigheter som anser att det finns risker med en sstorskalig registrering av signaler från mobiltelefoner.
– I och med att vi bygger alla de här övervakningssystemen hela tiden så blir det lättare och lättare att följa individer när de rör sig i samhället. Det är lätt på internet att göra det, men när det flyttar ut i verkligheten så blir det en ganska heltäckande övervakning som jag tycker är ganska otäck, säger han till radion.