23948sdkhjf

Snart stopp för värktabletter

Förbud mot försäljning av värktabletter utanför apotek kommer närmare. Planen är att förbudet ska börja gälla den 1 september efter att synpunkter inhämtats från tillverkarna. Det oroar butikscheferna i dagligvaruhandeln.
Enligt en färsk studie har antalet personer som förgiftats av värktabletter med paracetamol ökat sedan försäljning tilläts i dagligvaruhandeln. Läkemedelsverket föreslog i höstas att paracetamol i tablettform inte längre ska få säljas utanför apotek. Planen nu är att förbudet ska börja gälla den 1 september men först ska synpunkter inhämtas från tillverkarna.

– Det rör sig om en ökning med 40 procent fram till 2013, säger Rolf Gedeborg , utredare vid Läkemedelsverket, till Svenska Dagbladet.

I de flesta fall handlar det om vanliga tabletter, och en klar majoritet av förgiftningsfallen är unga kvinnor som medvetet försöker skada sig själva. Nyligen klargjorde det norska läkemedelsverket att man inte ser något samband mellan ett ökat antal förgiftningsfall och försäljning i butik.

– Vi kan inte riktigt se den fakta som styrker sambandet mellan ökade larm och försäljning i dagligvaruhandel. Hela försäljningsökningen sedan 2009 ligger på receptförskriven paracetamol. Man ska också komma ihåg att i dagligvaruhandeln säljer vi med 18-årsgräns och med bevakade eller låsta skåp - som man inte gör på apotek, säger Karin Brynell , vd på Svensk Dagligvaruhandel, till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078