23948sdkhjf

Moms hotar ideell secondhand-försäljning

Efter ett avgörande domstolsutslag uppmanar Skatteverket ideella föreningar, som bedriver secondhand-försäljning i större skala, att momsregistrera verksamheten. För Myrorna blir det ett dråpslag.
Ideella secondhand-butiker har ingen momsplikt om de till övervägande del har ideellt arbetande personal och har kortare öppettider än 24 timmar per vecka. Men domen blir tuff för exempelvis Myrorna.

"Det är bara en tidsfråga innan verksamheten kan tvingas lägga ned eftersom förutsättningarna för vår verksamhet försvinner med det nya momskravet från Skatteverket”, skriver Caroline Andermatt, vd för Myrorna, i ett pressmeddelande.

Det överskott som i dag går till olika former av hjälpverksamheter riskerar i stället att hamna i statskassan.

– Det vore ett dråpslag om det här skulle momsbeläggas. Den lilla marginal som går till fattiga människor skulle ju försvinna och de här organisationerna skulle läggas ner, säger riksdagsledamoten Cecilia Widegren till Dagens Nyheter.

Skatteverket uppmanar de föreningar som är skyldiga att redovisa moms att momsregistrera sig så snart som möjligt, om så inte redan har skett.

– Det är mycket olyckligt om en förening omedvetet bygger upp en momsskuld som man senare får svårt att hantera. Är försäljningen momspliktig så måste momsen betalas även om man inte lägger moms på priset till kund, säger Henrik Lund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket och ansvarig för granskning av ideella föreningar.

Reglerna om beskattningen av ideella föreningars secondhand-försäljning har klargjorts genom en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen.

– Klargörandet om att vissa ideella föreningar som säljer second hand-varor i större skala behöver momsregistrera sig har väckt debatt och frågor. Men Skatteverkets uppgift är att se till att alla betalar rätt skatt utifrån de regler som finns. Vi måste följa de lagar som gäller och de vägledande beslut som fattas i domstolar, säger Anna Eklund, momsexpert på Skatteverkets rättsavdelning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063