23948sdkhjf

Nu ska bokhandeln redovisa ny statistik

Svenska Bokhandlareföreningen har inlett ett samarbete med Svenska Förläggareföreningen, som innebär att man börjar publicera Bokförsäljningsstatistik. Den första redovisningen visar att bokförsäljningen minskade med 2,6 procent under 2014.
Bokförsäljningsstatistiken är ett nytt samarbete mellan Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. Den baseras på den mest omfattande datainsamling av bokförsäljning från återförsäljare som någonsin gjorts i Sverige och omfattar en betydande andel av all försäljning av allmänlitteratur. Rapporten visar de senaste tre årens försäljningsutveckling. Detaljerade jämförelser görs mellan olika tidsperioder, försäljningskanaler, genrer och format.

– Vi är mycket glada över att vi nu, efter flera års förberedelsearbete, kan presentera den här helt unika statistiken. Sedan 1970-talet har Svenska Förläggareföreningen publicerat en bra statistik över förlagens utgivning och försäljning. Den kompletteras nu med konsumentledet och ger därmed branschen, och alla andra intresserade, ökad kunskap och ett bredare perspektiv på bokkonsumtionen i Sverige, säger Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggareföreningen.

Statistiken visar att den totala försäljningen ökade under sista kvartalet 2014. I december ökade försäljningen med 4,1 procent jämfört med föregående år. Den fysiska bokhandeln visade en mer positiv försäljningsutveckling än andra försäljningskanaler. Försäljningen av barn- och ungdomsböcker ökade med 11,5 procent jämfört med föregående år. Böcker riktade till åldersgruppen 9-12 år ökade med 19,3 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062