23948sdkhjf

Modeindustrin vill sluta skita ner

Världens smutsigaste industri - modeindustrin - arbetar i dag hårt för att eliminera sina negativa avtryck på miljön. Det framkom när Moderådet ordnade seminariet Modehybrid under Stockholms modevecka.
Konventionellt producerade kläder tär på jordens resurser. Rent vatten blir en allt större bristvara.Det märks inte minst i länder som Indien, Vietnam, Kina och Bangladesh.Det är också till de länderna som textilproduktionen är koncentrerad. Det var detta som föranledde några svenska modeföretag med Kappahl Lindex och Indiska i spetsen att 2010 starta Sweden Textile Water Initiative (STWI)
Rami AbdelRahman från SWTI berättade att projektet nu gått in i en fas där det blivit storskaligt. Han berättar att vatten driver kostnader för energi och kemikalier inom textilindustrin. Att spara vatten sparar alltså andra kostnader. Insikten om detta har gjort att företagen blir intresserade av att införa snålare metoder för tvätt och färgning av textilier.
Han framhåller att snålare metoder sparar stora kostnader för energi och kemikalier, samtidigt som miljön kring fabrikerna förbättras.
Vid seminariet visades också filmen The Next Black där innovativa modeföretag berättar om nya sätt att skapa kläder och textilier som inte belastar miljön.

Hur kommer vi att klä oss om 50 år?
Svaret kanske finns i de laboratorier där man i dag utvecklar textilliknande strukturer av bakteriekulturer.
På andra håll arbetar man på att tillverka nytt garn av gamla jeans.
Elin Lydahl , generalsekreterare för bransch- och arbetsgivarorganisationen TEKO berättade att tekniken är väl framme och kommer att kommersialiseras. För dagen var hon klädd i en klänning vars tyg tillverkats av mjölk.
Annars var återvinnning och persedelvård ett tema under eftermiddagen. Hälften av all vatten och energiåtgång under plaggets livslängd ligger på den tvätt och strykning som konsumenten själv står för. Representanter från AEG och Elektrolux var där för att tala om vikten av miljöskonande tvätt.
Att konsumenterna slutar kasta plagg de tröttnat på, och i stället säljer, skänker eller syr om skulle betyda mycket för miljön.
I dag köper svenskar 14 kilo kläder per år.I snitt bärs plagen fyra gånger.
- Använd dina plagg mer, uppmanar Elin Lydahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.05