Svenskar vill betala mer för eko-mat
Det är en global trend – konsumenter i hela världen säger sig villiga att betala mer för mer hälsosam mat. Detta enligt en ny studie, Nielsen Global Health Wellness Survey, där 30 000 personer från 60 länder deltagit.
Det skiljer sig dock något mellan marknaderna vilken typ av hälsosam mat som efterfrågas. Européer tenderar att vilja dra ner på socker, medan nordamerikaner mer går in för att dra ner på fettintaget.
Svenskar gillar naturligt
När svenskarna ska handla hälsosam mat är ekologisk, naturlig och GMO-fri mat det man helst betalar extra för, medan bara 35 procent tycker att det är värt att lägga mer pengar på fettsnåla alternativ.
Drygt sex av tio svenskar säger att de är villiga att betala extra för mat som är hälsosam. Samtidigt säger lika många att de inte kan tänka sig att offra den goda smaken för ett mer hälsosamt alternativ.
Detta vill svenskarna betala extra för:
Ekologiskt (60 %)
Naturliga ingredienser (58 %)
GMO-fritt (55 %)
Utan konstgjorda färgämnen (52 %)
Utan konstgjorda smakämnen (52 %)