Stulna butiksvaror ökar på Östersjön
Polisen har gjort en kartläggning på färjan mellan Stockholm och Riga. På vissa turer finns upp till 30 grovt kriminella personer ombord. Stulna butiksvaror ingår i stöldgodset vars värde uppgick till 13 miljoner kronor 2014 och statistiken fortsätter att peka uppåt.
Enligt polisen används färjorna för illegala transporter. Huvudsakligen handlar det om olaglig smuggling in i Sverige och utförsel av stöldgods från Sverige. Statistiken pekar uppåt. Under 2014 beslagtogs stöldgods på väg ut ur Sverige till ett värde av drygt 13 miljoner kronor. År 2013 var motsvarande siffra 12 miljoner kronor och 2012 var siffran 10 miljoner kronor.
Ofta rör det sig om stulna butiksvaror men det kan också vara exklusiva bilar, skogsmaskiner, trädgårdsredskap, och bildäck. Det är hamnarna i Stockholm, Kapellskär, Nynäshamn och Södertälje som är aktuella. Bakgrunden till att det ser ut som det gör är enligt polisen att Sverige är ett av kärnländerna när det gäller kriminalitet som organiseras från Baltikum och troligen även från Vitryssland och Ryssland.
Kartläggningen är gjord under 2014 och bygger på 350 färjeavgångar över Östersjön. Under mätperioden var linjen Riga Stockholm mest utsatt. Men även sträckan Tallinn Helsingfors är hårt drabbad.
– Det här är inga småtjuvar. Det är grovt multikriminella individer och det kan eventuellt innebära en risk för både passagerare och fartygets säkerhet, säger Kjell Åke Karlsson , poliskommissarie på gränspolisen i Stockholm, till Svenska Dagbladet.
Kartläggningen som nu gjorts ingår EU-projektet Turnstone. Projektet pågår till slutet av 2015 och under tiden ska den gränsöverskridande organiserade kriminaliteten i Östersjöregionen kartläggas. För att få bukt med problematiken säger polisen att det krävs mer av direkt underrättelsesamarbete mellan länderna runt Östersjön.