Kapp Ahl börjar textilinsamla
Kapp Ahl vill underlätta för sina kunder att bidra till återbruk av textilier. Nu lanseras insamling för avlagda textilier och skor i alla kedjans butiker. Ett mål är att öka tillgången av textilier som framställts av återvunna material.
Enligt studier slänger svenskar mer än hälften av de textilier som sätts på marknaden i soptunnan för förbränning. Huvuddelen skulle kunna användas igen eller återvinnas, anser kedjan.
– Att ta tillvara kasserade textilier är en av vår bransch stora miljöutmaningar, säger KappAhls vd Johan Åberg . Att göra hållbart agerande mer tillgängligt för våra kunder är en viktig nyckel till en mer hållbar textilproduktion och användning.
Kedjan tar emot alla typer av kläder, textilier och skor så länge de inte är kraftigt nersmutsade, väl förpackade i förslutna plastpåsar. Som tack för hjälpen får kunden en rabattkupong på KappAhl. För varje kilo textil som lämnas in donerar KappAhl dessutom en summa till välgörande ändamål i sina produktionsländer.
– Det finns många viktiga användningsområden för kasserade textilier, säger KappAhls hållbarhetschef Fredrika Klarén. Vår ambition är att mer ska kunna återanvändas och återvinnas på olika sätt, till exempel i utvecklingen av teknik för att producera nya textilfibrer.
Utmanande elever på Textilhögskolan i Borås
Med anledning av uppstarten av textilinsamlingen utmanade KappAhl andra årets designstudenter på Textilhögskolan i Borås att skapa nya intressanta plagg från textilt avfall. Några av elevernas alster ställs just nu ut på KappAhls huvudkontor i Mölndal. Plaggen i utställningen är bland annat gjorda av gamla jackfoder och mysbyxor.
Varför textilinsamling
Ett av KappAhls hållbarhetsmål är att minska användningen av konventionellt odlad bomull och oljebaserade produkter, som polyester, till förmån för mer hållbara material. Varje år hamnar mer än hälften av svenskarnas textila avfall i hushållssoporna. Majoriteten av dessa bränns i kommunernas värmeverk, men skulle istället kunna återanvändas och deras miljöpåverkan kraftigt minskas. I en värld där vi måste använda resurser på ett mer hållbart sätt, är återvunna material en viktig framtida råvara.