Kylmedel fasas ut
EU:s nya F-gasförordning påverkar alla med kylanläggning. Direktivet har kommit till för att minska kylanläggningarnas miljöpåverkan.
I januari 2015 träder den nya F-gasförordningen i kraft. Den nya förordningen innebär en gradvis minskning av förbrukningen av F-gaser med 79% till och med 2030. Målet med denna förordning är att skydda miljön genom minskade utsläpp av fluorerade växthusgaser. Redan nu bör man undvika nyinstallationer med köldmedier med hög växthuspåverkan eftersom anläggningarna kommer bli svåra att underhålla långt innan dess tekniska livslängd gått ut.
Viktigt steg
- Det här är ett viktigt steg vi som bransch tar för att minska vår påverkan på miljön. Även om det kan kännas lockande att vänta med att byta så är mitt råd att se över sin kylanläggning så snart som möjligt. Det kan bli kostsamt att vänta, säger Per Jonasson , VD på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen i ett pressmeddelande.
En av huvudpunkterna i den nya F-gasförordningen är nedfasningen av den årliga förbrukningen av F-gaser, den mängd som används vid nyinstallation och service. Något som mycket snart kommer leda till brist på köldmedier med hög växthuspåverkan (högt GWP) såsom R404A och R507, de vanligaste köldmedierna i kyl- och frysanläggningar.
Kolla anläggningen
Den årliga läckagekontrollen är ett annat område som kraftigt kommer påverkas av den nya förordningen. En stor mängd system som i dagsläget inte behöver läcksökas kommer i framtiden behöva göra det. Detta eftersom övergången från kg till CO2-ekvivalenter vid beräkningen av kontrollintervall kommer medföra förändrade förutsättningar, framförallt för anläggningar med hög-GWP köldmedier.
Svenska Kyl & Värmepumpföreningen rekommenderar att man kontrollerar vilka köldmedier som finns i anläggningen och i vilket skick den är.
Eftersom den nya f-gasförordningen kommer påverka både nyinstallation och service i framtiden anmodas den som har en kylanläggning att kontakta sin kylleverantör för att få veta hur man ska göra.