23948sdkhjf

Riskkapitalbolag köper Euroline

SEB har sålt sin kortinlösenverksamhet till Nordic capital. – Som jag ser det kan det bara gynna handeln, säger Svensk Handels betalansvarige Bengt Nilervall.
Idag har SEB slutfört försäljningen av Euroline AB till Nordic capital fund VIII. Priset uppgår till 2,2 miljarder kronor.

– Det här är ett led i en tydlig trend – konsolidering inom betalningsbranschen. Förvärvet innebär att riskkapitalbolaget Nordic capital vill in på marknaden, vara med och ta marknadsandelar och göra skillnad, säger Bengt Nilervall , betalansvarig på Svensk Handel.

Nordic capital har deklarerat att man vill stödja Eurolines fortsatta tillväxt bland annat genom att expandera till nya marknader. I fondens portfölj finns sedan tidigare bland annat Gina tricot.

Framförallt e-handel och resor

I maj, när avtalet träffades, beskrev SEB affären. Euroline har en stark marknadsposition inom framförallt e-handel och reseverksamhet. Företagets inlösentjänster till SEB:s företagskunder motsvarar affärsvolymer på cirka 100 miljarder kronor med över 200 miljoner transaktioner per år.

I samband med försäljningen av Euroline etablerar SEB ett samarbete med Nordic capital vad gäller kortinlösen.

"Inlösen kräver stor skala"

– Vi har de senaste åren fokuserat bankens verksamhet inom våra kärnområden och där vi kan skapa störst långsiktigt värde för våra kunder. Regelverksförändringar och en snabb utveckling vad gäller tekniska lösningar innebär att kortinlösenverksamhet framöver kräver såväl stor skala som stora investeringar i teknologi. Försäljningen av Euroline är ett exempel på att vi är med och verkar för en bättre finansiell infrastruktur som gagnar kunderna, säger SEB:s koncernchef och vd Annika Falkengren i en kommentar.

Hon fortsätter:

– Nordic Capital har en god historik av att utveckla bolag i sektorn och med dem som ägare kommer Euroline att kunna erbjuda våra företagskunder än bättre inlösenlösningar och geografisk täckning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063