23948sdkhjf

Neutrala cigarettpaket har inte minskat rökning

I Australien, där endast neutrala cigarettpaket har fått säljas sedan i december 2012, har försäljningen av cigaretter inte minskat. I stället öppnar de lättförfalskade neutrala paketen möjligheter för smugglare.
Tanken med att införa neutrala cigarettpaket är att göra rökning mindre attraktivt och coolt.De australiska cigarettpaketen har en brungrön, icke glänsande standardfärg. Förutom varningar i bild och text får det inte finnas några dekorationer. Det gör varningsbilderna ännu tydligare. Bilderna ska täcka 75 procent av paketens framsidor och 90 procent av baksidorna.
Varunamnen ska tryckas i en svart standardstil.
En ny studie publicerad i the Australian National Univeristy's tidskrift Agenda jämför de officiella försäljningssiffrorna för tobak före och efter införandet av neutrala cigarettpaket. Studien visar att ingenting har hänt med försäljningssifforna. Hushållen spenderar lika mycket pengar på rökning som tidigare.
I stället tyder tillgängliga data på att den tidigare trendmässiga minskningen av rökningen i landet stannat upp.
Bengt Hedlund , vd för som Svensk Servicehandel & Fast Food anser att antitobakslobbyn helt enkelt inte begriper hur det går till när människor blir rökare:
- Rökare blir man i sociala sammanhang, inte för att man kommer in i en butik och ser cigarettpaket, säger han till Dagens Handel.

Illegal tobak
I Storbritannien har frågan om neutrala tobaksförpackningar varit uppe till debatt. Förespråkarna menar att de fula paketen avskräcker från att börja, och ger en extra motivering att sluta. Motståndarna pekar dels på immaterialrättsliga problem - är det ens möjligt att förbjuda företag att använda sina egna loggor- dels på att de neutrala paketen gör det enkelt för smugglare och tillverkare av förfalskade cigaretter att få ut sina varor på marknaden.
Bengt Hedlund håller med.
- I princip handlar det om att staten inskränker företags möjlighet att använda de varumärken som de har laglig rätt till. Det är en farlig förändring att på detta sätt inskränka den väl fungerande immaterialrätten som är en viktig förutsättning i en marknadsekonomi, säger han.

Verksamma åtgärder
Han anser dock att det största problemet är att den illegala handeln ökar och att den organiserade brottsligheten blir ännu mer utbredd.
Han menar att problemet redan är stort och växande:
- Bara under årets första kvartal beslagtog Tullverket 27 miljoner illegala cigaretter vilket är mer än beslagen för hela 2013, säger han.
Att i det läget införa neutrala paket som gör det lättare för smugglare betecknar han som kontraproduktivt.

Bengt Hedlund lyfter fram tre konkreta åtgärder som Svensk Servicehandel & Fast Food föreslår för att minska den illegala handeln av tobak:

- En digital märkning av paketen, ett fastpris-system samt ett införande av licenssystem i detaljistledet .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095