23948sdkhjf

Handelsanställdas kräver kontantstopp efter Kärrtorpsrån

– Nu är det dags att lagstifta om sluten kontanthantering. Det anser ordföranden för Handelsanställdas förbund efter gårdagens rånförsök i Kärrtorp då en butiksanställd blev skjuten. Svensk Handel anser rånproblematiken är komplex och kräver bredare lösningar.
I går kväll skottskadades en butiksanställd vid ett rånförsök mot en Konsumbutik i Kärrtorp i Stockholm.
Gärningsmannen kom in och försökte tilltvinga sig pengar. Den butiksanställda backade undan, men trots det sköt gärningsmannen.
Utanför butiken väntade en annan person med en moped, och de både lämnade platsen. Mopeden och en rånarluva hittades senare i närheten.
För ett par dagar sedan knivskars en butiksanställd i Kumla av en man som stal öl.
Efter de senaste dagarnas incidenter reagerar Handelsanställdas förbund.

Kräver lag
I ett pressmeddelande i dag på morgonen kräver förbundet att regeringen tar krafttag mot det ökade våldet och lagstiftar om sluten kontanthantering.
– Vi har i flera år krävt lagstiftning om sluten kontanthantering i butiker, men den förra regeringen agerade aldrig. Nu måste den nya regeringen ta tag i frågan på allvar. Vi har inte råd att vänta. Det är tillgången till snabba kontanter som lockar rånare att slå till, ofta beväpnade med kniv eller skjutvapen, säger Susanna Gideonsson , ordförande i Handelsanställdas förbund, i pressmeddelandet.

Fel väg
Svensk Handels arbetsmiljörådgivare Johan Bark anser att lagstiftning är helt fel att gå:
- Frågan är komplex och kräver en betydligt bredare lösning. En lag om sluten kontanthantering syftar bara till att få bort kontanterna, men det finns fortfarande cigaretter, öl, jackor och annat som rånare kan tilltvinga sig med våld eller hot om våld.
Han berättar att Svensk Handel tillsammans men Handelsanställdas förbund och Arbetsmiljöverket för seriösa diskussioner om hur arbetsmiljön i butiker ska bli så säker som möjligt. Sluten kontanthantering är bara en av de åtgärder som diskuteras.
- Vi har redan en arbetsmiljölag som säger att butikerna ska göras så säkra som möjligt. Det är inte så klokt att dessutom lagstifta om att en specifik teknisk lösning ska vara på plats antingen den behövs eller inte.

Inte enda lösningen
Per Geijer , säkerhetschef på Svensk Handel anser att slutna kontanthanteringssystem är mycket bra i rätt sammanhang, men att de absolut inte löser alla problem:
- Omkring 20 procent av alla rån görs mot butiker som har slutet kontanthanteringssystem. I Kärrtorpsfallet fanns det troligen ett sådant på plats.
Den otäcka incidenten i Kumla hade skett oberoende av om det fanns sluten kontanthantering eller inte. Gärningsmannen som var psykiskt sjuk, tillgrep öl och attackerade butiksmedarbetaren i desperation för att bli intagen för vård.

Riksdagsbeslut
Frågan om en lag om sluten kontanthantering behandlades under förra mandatperioden. För ett år sedan fattade Riksdagen beslut om att en lag inte skulle införas. I stället är det arbetsmarknadens parter och Arbetsmiljöverket som ska hitta bredare lösningar för att minska rånrisken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078