23948sdkhjf

Julhandeln - bransch för bransch

Totalt väntas svenskarna handla för 68 miljarder i december. Och elektronikbranschen blir årets vinnarbransch.
7 000 kronor per person. Så mycket uppskattar HUI research att svenskarna kommer att decemberhandla för. Av den summan beräknas 3 000 kronor läggas på dagligvaruhandeln och resten, 4 000 kronor, på sällanköpsvaruhandeln. Totalt gör det 28,8 miljarder kronor på dagligvaror och 39,2 miljarder kronor på sällanköpsvaror.
December är handelns starkaste försäljningsmånad. Och i år, om prognosen håller, innebär det en merförsäljning på 1 400 kronor i december.

Elektronikhandeln adderar tjänster
Nu sker ett skifte då sällanköpsvaruhandeln börjar öka mer än dagligvaruhandeln. Ett säkert tecken på förbättrade konjunkturer.
Elektronikhandeln har återhämtat sig efter en tuff period. Med en positiv tillväxt tio månader i rad tror HUI Research på att julen blir en hit för hemelhandeln. Att branschen är duktig på att addera på tjänster till sitt varuutbud bidrar också till de positiva siffrorna.

En ny soffa till jul
Lika höga jultal för försäljningen förväntas också i möbelhandeln. Möbler är en av de delbranscher som haft starkast försäljningstillväxt i år, och ett uppdämt köpbehov och en stabil bostadsmarknad gör att den förväntas hålla i sig till jul.

I väntan på snö
Också sporthandeln prognosticeras en bra december. Stort hälsointresse och svaga jämförelsetal talar för branschen. Men HUI research sätter ett frågetecken här - vädret. Till syvende och sist är det snön som är avgörande för julkänslan i sportbutiken.

DETALJHANDELNS OMSÄTTNINGSUTVECKLING
prognos december 2014
löpande priser, procent
Klädhandeln 3,0
Skohandeln 2,0
Möbelhandeln 4,0
Heminredningshandeln 3,0
Elektronikhandeln 4,0
Järn- och bygghandeln 1,5
Bokhandeln 0,0
Guldsmedshandeln -1,0
Sport- och fritidshandeln 4,0
Leksakshandeln -2,0

Källa: HUI research
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078