23948sdkhjf

Hushållen pessimistiska över ekonomin

Förväntningarna på både den egna ekonomin och landets ekonomi har sjunkit rejält hos de svenska hushållen, visar de senaste siffrorna från Konjunkturinstitutet.
Näringslivet är optimistiska över framtiden, visar Konjunkturbarometern i oktober. Barometerindikatorn steg 2,8 enheter i oktober, från 101,5 i september till 104,3. Den ligger nu på sin högsta nivå sedan januari i år. Alla indikatorer inom näringslivet stärktes – mest steg konfidensindikatorerna för tillverkningsindustri och privata tjänstenäringar, medan ökningen för bygg- och anläggningsverksamhet och detaljhandel var mer måttlig.

Konfidensindikatorn för detaljhandeln steg 0,2 enheter i oktober och ligger nära 8 enheter över det historiska genomsnittet. Endast en av de tre ingående frågorna bidrog till uppgången. Bedömningen av varulagren var mer positiv, medan såväl försäljningsutfallet som förväntad försäljning justerades ned jämfört med september.

De svenska hushållen är däremot mer pessimistiska. Hushållens konfidensindikator sjönk hela 4,7 enheter i oktober och ligger därmed 2 enheter under det historiska genomsnittet. Fyra av de fem ingående frågorna bidrog till nedgången. Framför allt var förväntningarna på den egna och svensk ekonomi på 12 månaders sikt betydligt mer pessimistiska än tidigare. Men även synen på egen ekonomi i nuläget var mindre positiv och inställningen till köp av kapitalvaror i nuläget blev mer negativ. Endast synen på svensk ekonomi i nuläget var mer positiv än i september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063