23948sdkhjf

Unionen efterlyser kompetenssatsning

Regeringen presenterar i budgeten stora satsningar på kunskapslyft och på skolan. Det är i och för sig bra, även om det tar lång tid innan det ger verklig konkurrenskraft i näringslivet. Det konstaterar Unionen i en första kommentar till regeringens budgetproposition.
Kunskap och kompetens är avgörande för konkurrenskraft, tillväxt och nya jobb.I budgeten presenteras stora satsningar på kunskapslyft och på skolan. Men det andra nödvändiga inslaget – ökad kompetensutveckling för de yrkesverksamma – saknas det konkreta utfästelser om nödvändiga nya finansieringslösningar, kommenterar Unionen, som menar att det är en fråga som inte kan vänta för sina medlemmar.

- Sverige behöver nya lösningar för att öka kompetenssatsningarna för de redan yrkesverksamma. Den förändring av näringslivet som våra medlemmar dagligen möter är snabb och kommer att öka ytterligare. Budgeten fokuserar i för hög utsträckning på att få ner den öppna arbetslösheten snarare än att snabbt förbättra förutsättningarna för nya jobb i det privata näringslivet. Kompetens och kunskap blir allt viktigare. Där spelar tjänstemännen en nyckelroll, säger Lars Jagrén , Unionens chefsekonom.

– Det är viktigt att staten och parterna tillsammans skapar en fungerande studiefinansiering för dagens yrkesverksamma. Parterna har inom ramen för omställningsförhandlingarna redan diskuterat ett förslag till en kompetensstiftelse. En förutsättning för att den ska fungera är att staten deltar med finansiering. Regeringen måste prioritera denna fråga och bjuda in parterna till samtal. Unionen kommer att vara med och ta sitt ansvar, säger Lars Jagrén.

Till de konkreta förslag Unionen lyft för ökade kompetenssatsningar hör flera förändringar i studiemedelssystemet: Fördubbla bidragsdelen i studiemedlet för den som varit yrkesverksam i 5 år, ge rätt till 60 nya studiemedelsberättigade veckor efter tio år i arbetslivet, skjut åldersbegränsningarna i studiemedelssystemet uppåt och höj fribeloppet.

– Vi vet att ytterligare lån avskräcker många av Unionens medlemmar från att studera i vuxen ålder. En höjd bidragsdel i studiemedlet för yrkesverksamma är därför den viktigaste åtgärden för att stimulera fler att satsa på återkommande utbildning, säger Lars Jagrén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047