23948sdkhjf

Kontantbrist ger nya rånvanor

– I år har antalet rån som gäller klockor och guld minskat, konstaterar Svensk handels säkerhetschef Per Geijer apropå lördagens rån på NK i Stockholm. Men i takt med att kontanter blir allt svårare att få tag på, letar brottslingarna efter nya varugrupper.
Under förra året stod guld för en stor del av rånen. Men lika mycket som guldrånen gick upp förra året, lika markant har de gått ned i år.

– Det går trender i typer av brott. Vissa brottslingar gillar helt enkelt vissa brott, och när de sitter i fängelse syns det i statistiken, säger Per Geijer som inte heller utesluter att NK-rånet kan vara en slags stundens ingivelse, som inte behöver ha utförts av rånare som specialiserat sig just på guld och klockor.

Att guldpriset gått ned, tror han inte betytt så mycket för nedgången:

– Guldpriset i sig brukar inte ha så stor inverkan.

Konsten att spåra klockor

På just klockor är det sällsynt med stora rån, liknande det i helgen på NK i Stockholm. Även om klockor är mycket värda, jämfört med en del annat stöldgods, är de spårbara och kan därmed vara svåra att få avsättning för.

– Det är därför inte helt enkelt att få något för stulna klockor, även om det förstås alltid ändå finns någon form av avsättning för dem.

Svårare hitta kontanter

I takt med att tillgången på kontanter minskar, blir varor allt mer attraktiva som stöldgods.

– Det har vi ju sett under lång tid nu, när kontanter är så svåra att komma åt. Undantaget är växlingskontoren, där vi nu den senare tiden också haft några rån, säger Per Geijer och fortsätter:

– Det verkar som om brottslingarna nu nästan lite frustrerat letar efter kontanter och bättre alternativ.

Eletronik och dyra väskor

Elektronik och dyra modemärken är varugrupper som kan segla upp och blir extra attraktiva som tjuvgods framöver:

– På elektronik har vi dock inte sett så mycket av rån och inbrott den senaste tiden. Däremot har det varit en del butiker med dyra väskmärken som drabbats, i de varorna finns mycket pengar att hämta för den som vet hur de ska kunna sälja stöldgodset vidare, säger Per Geijer.

Agera – med måtta

I media har det förekommit uppgifter om att butiksanställda på NK sprungit efter tjuvarna.

–I efterhand är det lätt att säga att man som butiksanställd inte ska göra så. Det finns alltid en risk att brottslingen i stress och panik, eller hans kollegor utanför, får för sig att göra något dumt, säger Per Geijer och fortsätter:

– Men samtidigt får man ha respekt för att man kanske agerar på impuls när man blir utsatt för något sådant här. Jag brukar säga: det är är klokt att agera, men man måste vara riskmedveten.

På NK-rånet i helgen verkar också någon direkt ha ropat högt ”Rån”. Klokt, tycker Per Geijer.

– Då signalerar man till tjuvarna att de är upptäckta, säger Per Geijer och konstaterar utifrån sin egen erfarenheten att de som gjort något – till exempel att ropat – under ett rån är de som i efterhand mår bäst.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.086