23948sdkhjf

"Vi är positiva till ny teknik"

Skatteverket svarar på debattartikeln ”Bromsa inte teknikutvecklingen, Skatteverket!”, som var införd i Dagens Handel nyligen.
Thor Johnsson kritiserar i Dagens Handel nr 14 2014 Skatteverket för att bromsa teknikutvecklingen. Kritiken gäller den lösning som Skatteverket har valt för att skapa säkerhet hos godkända kassasystem.

Första juli 2010 infördes kravet om kassaregister inom kontanthandeln. Kassaregisterlagens främsta syfte är att främja konkurrens på lika villkor och en orsak till lagens tillkomst var ett missnöje inom branschen över oseriösa aktörer. På denna tid fanns en uppsjö av kassaregister som utan större möda tillät att delar av dagens försäljning raderades.




Lagstiftningen kräver att alla kassaregister ska vara tillverkardeklarerade och utrustade med en certifierad kontrollenhet där samtliga transaktioner krypteras och lagras. En kontrollenhet tar emot och behandlar kvittodata från kassaregistret och skapar kontrolldata som används som underlag för Skatteverkets kontroller. Endast Skatteverket har tillgång till den krypterade information som finns i kontrollenheten.



Lösningen är mycket säker. Det tidigare utbredda fusket då intäkter kunde ”trollas bort” lyser numera med sin frånvaro, visar våra kontroller.





Vi vill att det ska bli rätt från början. Tekniken måste vara säker och Skatteverket är inte motståndare till ny teknik. Istället är vi öppna för förändring. Men det alternativ som Thor Johnssons förordar i debattartikeln – ett kassaregister som saknar kontrollenhet/kontrollsystem – ryms i dagsläget inte inom ramarna för dagens lagstiftning, som vi på Skatteverket har att följa.



Skatteverket arbetar för att göra det enklare och smidigare för medborgare och företag. Det är nödvändigt att vi samverkar med olika branscher, dels i syfte att sprida information, dels för att få kännedom och kunskap om hur Skatteverkets arbete ytterligare kan utvecklas. Skatteverket har en regelbunden dialog med branschrådet för kassaregister, Kassaregisterrådet, och har i oktober träffats och diskuterat framtiden och nya tekniska lösningar.




Vår inställning till ny teknik är positiv och vi vill inte utgöra hinder för en fortsatt teknikutveckling. Tvärtom måste det finnas utrymme för nya tekniska lösningar som är både ändamålsenliga för marknaden och samtidigt säkra.



Om ny teknik, som är lika säker som dagens, tas fram och det krävs en lagändring för att använda denna så kommer Skatteverket verka för en lagändring. Allt i strävan att skapa en smidig och säker hantering för alla som verkar inom kontanthandeln.



Conny Svensson, rikssamordnare inom kontanthandelsinsatsen, Skatteverket
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063