23948sdkhjf

Legobiten slår Barbie

Nu har amerikanska leksaksjätten Mattel fått lämna ifrån sig ledartröjan. Danska Lego är störst på leksaker.
Ny Teknik tecknar i sin nätupplaga bakgrunden: i mitten på 2 000-talet krisade Lego med förluster på flera miljarder.

Sedan 2008 har företaget tredubblat sin omsättning. Och nu är det danska Billundsföretaget störst i världen på att tillverka leksaker. Därmed har man kört om Mattel, som bland annat är kända för sina Barbiedockor.

Wall Street Journal gör en jämförelse mellan de båda, där Legos säljökningar första halvåret i år ger en omsättning motsvarande 14 miljarder kronor och en vinst på 3,3 miljarder och därmed gör företaget större än sin amerikanske konkurrent.

Film som säljer leksaker

I delårsrapporten skriver Legos ledning att omsättningsökningarna drivits på av framgångarna för produkterna kring Lego-filmen. Den ökade försäljningen under det första halvåret i år berodde till stor del på produkterna kring filmen som gick upp på biografer i hela världen i början av året.

Försäljningen överträffade våra ursprungliga förväntningar, vilket visar på en tilltalande berättelse och ett riktigt bra produktsortiment som barn tycker är roligt och engagerande, säger executive vice president and cfo John Goodwin .

Ny fabrik i KIna

Siktet är inställt på att göra Asien till en stor tillväxtmarknad för företagets produkter. Regionens största ökning i försäljning till kund skedde i Kina där ökningen var på mer än 60 procent.

I april startade bygget av den första Lego-fabriken i Kina, i Jiaxing, och invigningen av ett nytt kontor i Shanghai, ett av Legogruppens fem huvudkontor i världen.
– Det finns en enorm potential i Asien, och vi har fortfarande mycket att lära och är mitt uppe i att bygga ut vår verksamhet i regionen. Fabriken och kontoret representerar en betydande utvidgning av vår fysiska närvaro i regionen. Vid sidan av vårt huvudkontor i Singapore möjliggör Shanghaikontoret och den nya fabriken att strategiskt viktiga funktioner finns nära kunder, barn och föräldrar i Kina och Asien, säger Bali Padda , executive vice president och coo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078