23948sdkhjf

Bromsa inte teknikutvecklingen, Skatteverket!

Med dagens säkra och spårbara kassasystem behövs inte det nya kontrollsystemet. Det är dags för Skatteverket att tänka om – och nytt! Det skriver Thor Johnsson, affärsutvecklare på Hogia och ordförande i kassaregisterrådet i en debattartikel på dagenshandel.se.

Med Kassaregisterlagen 2010 kom en ny enhet, kontrollenheten, en extern minnesenhet med vissa regler där alla data från kassaregistret lagras. Tillsammans bildade kassaregister och kontrollenhet en av Skatteverket godkänd kassaenhet.


Uppfattningen jag får är att kontrollenheten snabbt togs fram som en nödlösning, eftersom Skatteverket ansåg att ett kassaregister inte kunde vara helt säkert. Det var troligtvis inte fel tänkt. Det som var fel var snarare att man redan här inte ställde kravet på att de kassaregister som säljs ska vara säkra.


På Hogia har vi bland annat en kassalösning som bygger på att kunden har en lokal programvara som kommunicerar med molnet, avseende utbyte av data. Allt som matas in i kassaregistret lagras också i molnet, vilket innebär att kassan är säker. Det går inte att förändra något som matas in. Det går givetvis att rätta, men det lämnar spår som enkelt går att följa. Med andra ord behövs ingen kontrollenhet.



Problemet är dock kassasystem som lagrar information lokalt. Då finns givetvis en risk att data förvanskas eller försvinner utan spårbarhet. Då behövs kontrollenheten. Men det är olyckligt om utvecklingen ska få stå tillbaka för omoderna lösningar. Det blir fallet då även nya kassasystem alltid ska behöva kompletteras med en kontrollenhet för att bli godkänd.


Skatteverket lyssnade dock på branschen. Förslaget blev att ta fram en så kallad D-enhet, en kontrollenhet som lagrar data i molnet. Den kommer nu bli verklighet. Tyvärr blev det inte vad branschen efterfrågade, utan snarare en modernare kontrollenhet med ett nytt namn, kontrollsystem.


På Hogia vill vi komma bort från kontrollenheter och kontrollsystem. Redan i dag levererar vi system som är säkra och med spårbarhet. De gör vardagen enklare för våra kunder samt för bokförings- och redovisningsbyråer. Även Skatteverket kan enklare få ut den information som efterfrågas.



Jag har talat med flera kunder och de ifrågasätter också kontrollenheter. De förstår inte nyttan när det finns moderna kassasystem som inte går att manipulera. Vad kunderna vill ha är en lösning som gör att all data finns kvar och lagras säkert för dem. Det är heller inte något som en kontrollenhet eller -system gör, eftersom informationen enbart är tillgänglig för Skatteverket.


Jag anser därför att Skatteverket ska fokusera på att ta fram föreskrifter – inte ägna sig åt teknik.


I Norge tittar man nu på en ny kassaregisterlag. Där har man dock valt att inte ha kontrollenhet, även om de i princip kopierar allt annat från svenska Skatteverket. Man föreslår i stället den som tillverkar eller importerar kassaregister ska vara ansvarig för att data inte försvinner eller kan manipuleras. Om det sker döms tillverkaren/importören till kraftiga böter, men värst av allt, riskerar att svärta ner sitt renommé. Det bör vara tillräckligt.


Så bästa Skatteverket, låt oss visa hur ny teknik kan skapa säkra lösningar som är till gemensam nytta för kunder, myndigheter och andra intressenter.

Thor Johnsson, Affärsutvecklare på Hogia, Ordförande i kassaregisterrådet


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078