Bygma satsar på hjärtstartare
Byggvaruhandeln Bygma installerar hjärtstartade på sina 16 anläggningar samt på huvudkontoret.
Vid hjärtstopp gäller det att agera fort. En hjärtstartare i kombination med hjärt- och lungräddning är enda sättet att rädda liv när någon drabbas. Många som drabbas är till synes helt friska, aktiva människor utan några symtom. I höst installerar Bygma hjärtstartare på alla 16 anläggningar runt om i landet samt på huvudkontoret i Stockholm. Bygma vill vara med och hjärtsäkra Sverige. I samband med installationen får medarbetarna en utbildning i hur apparaterna fungerar.
- Det känns riktigt bra att jobba inom ett företag som ser vikten av att investera i detta och som tar ansvar på det här sättet, gentemot både kunder och personal, säger Lars Wretman , försäljningschef och projektledare i arbetet med hjärtstartarna.
Hjärtstartarna är i princip självinstruerande, med en röst som vägleder användaren genom alla steg i hjärt- och lungräddningen. De kommer att placeras lättillgängligt, för skulle en kund eller någon i personalen drabbas av hjärtstopp, ska det gå snabbt att gripa in; en stöt av en hjärtstartare inom tre minuter betyder 75 procents chans till överlevnad. Ju tidigare stöt, desto större chans. En hjärtstartare kan hanteras av de flesta – det går inte att göra fel. Det enda som är fel är att inte göra något alls.
- Naturligtvis hoppas vi att hjärtstartarna inte ska komma att behövas, men om behovet uppstår känns det bra och självklart att anläggningarna och våra medarbetare har beredskap, säger Urban Johansson , vd Bygma.
Tillgången på hjärtstartare är en aktuell och flitigt debatterad fråga i Sverige. Riksdagen beslutade 2013 att regeringen bör se över möjligheten att lagstifta om att det ska finnas hjärtstartare i miljöer där många människor vistas. I beslutet konstaterades att hjärtstartare borde vara lika självklara i till exempel gallerior och på arbetsplatser som brandsläckare. Regeringens utredning är klar i maj 2015.