23948sdkhjf

Ica trygga med att Norge-affären ska godkännas

Ett sammanslaget Ica och Coop i Norge får mindre marknadsandel än Norgesgruppen, något som får Icas ledning att tro att konkurrensmyndigheten kommer att godkänna affären.
Ledningen för Ica gruppen har sedan den norska konkurrensmyndigheten gav ett negativt förhandsbesked om det föreslagna samarbetet med Norgesgruppen arbetat med en mer drastisk lösning för den förlusttyngda verksamheten. Att fortsätta i gamla hjulspår var inget alternativ. Den norska konkurrensmyndigheten väntas godkänna affären.

Den bilden gav Icas vd Per Strömberg vid måndagsmorgonens telefonkonferens med anledning av att den norska verksamheten sålts för 2,8 miljarder kronor till Coop Norge.

– Vi följde två huvudspår. Det ena var ett nedskalat Ica Norge, där vi skulle lämna norra Norge och bara behålla de mer lönsamma butikerna. Det andra var en försäljning av verksamheten. Otvetydigt är en försäljning det bästa alternativet rent finansiellt. Det lämnar också fler butiker på den norska marknaden och innebär att fler arbetstillfällen blir kvar, sade han.

Ica Norge har länge varit en förlustaffär för det svenska bolaget med ackumulerade förluster på cirka 3 miljarder kronor under de senaste fem åren. Ett planerat samarbete med marknadsledande Norgesgruppen har skjutits i sank av Konkurrenstillsynet, den norska konkurrensmyndigheten.

Det "nya" Coop får en marknadsandel på 33-34 procent och blir därmed mindre än Norgesgruppen, som i dagsläget har en andel på cirka 39 procent.

– Vi känner oss så trygga man kan vara att den här affären går igenom. Det är ett betryggande avstånd till 39 procent, sade Per Strömberg.

Frågan är, enligt Ica, snarast hur många butiker Coop Norge kommer att behöva avyttra för att myndigheten ska godkänna affären. Ica och Coop Norge har båda fört inledande samtal med Konkurrenstillsynet. Coop har nu 20 arbetsdagar på sig att lämna in en ansökan. Därefter innebär en så kallad fas 1-undersökning att myndigheten ska lämna besked inom 35 arbetsdagar. En fördjupad fas 2-undersökning innebär 130 arbetsdagar.

– Vilket det blir vet vi inte, men vi har förhoppningar om att det ska gå fortare än så, sade Ica-ledningen om den längre perioden.

Några finansiella effekter till följd av det avbrutna samarbetet med Norgesgruppen uppstår inte, framgick det vidare.

I affären ingår inte Icas norska fastighetsbestånd, som har ett bokfört värde om cirka 2,4 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078