23948sdkhjf

Nu är det slut med burägg på Willys

De sista buräggen är utfasade från Willys. Beslutet har hyllats av konsumenter men kritiserats av veterinärmedicinsk expertis.
Willys skriver i ett pressmeddelande att kedjan helt har gått över till ägg från frigående hönor.
"Det är tydligt att djurvälfärd och hälsa står högt på den svenska livsmedelskundens agenda – bara under 2014 har Willys försäljning av ekologiska ägg ökat med 24 procent", skriver de.

I våras tog Willys beslut om att sluta sälja ägg från hönor som hålls i burar för att istället satsa på ägg från frigående hönor och ekologiska ägg. Beslutet togs i samarbete med flera av kedjans leverantörer, som sedan dess har arbetat för att ställa om sin produktion till frigående system. Det arbetet är nu slutfört och i dagarna såldes det sista burägget på Willys.

– Vi har fått otroligt mycket positiv respons av våra kunder efter beslutet. Det märks att det är en fråga som engagerar, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.

Expertkritik
Tidigare i höstas publicerades en debattartikel av Margareta Winberg , fd jordbruksminister, Johan Beck-Friis , informationschef för Svenska veterinärförbundet och styrelseledamot i Djurskyddet Sverige samt äggproducenten Pelle Sahlin.

Debattörerna skriver att livsmedelskedjornas beslut att stoppa buräggen sker mot bättre vetande, och påpekar att de frigående systemen ”…ger hönsen större ytor att röra sig på, men tyvärr medför de också problem med sämre djurhälsa, fjäderplockning och inälvsparasiter. Användningen av maskmedel har till exempel ökat påtagligt i de nya golvsystemen, vilket strider mot riksdagens krav på att medicineringen inte fick öka.”

Willys beskriver beslutet om att sluta sälja burägg som ett led i företagets hållbarhetsarbete.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063