23948sdkhjf

Svensk Handel befarar sämre utveckling för handeln

Den nya regeringen kan försämra förutsättningarna för både anställda i handeln och för konsumenter om vallöftena infrias, befarar Svensk Handel.
Regeringsskiftet kan innebära rena försämringar om vissa vallöften infrias. Det anser Svensk Handels chefsekonom Jonas Arnberg .
Före valet visade alla opinionsmätningar för handeln på en stark framtidstro, både hos konsumenter och i handeln. Hushållen har fått mer i plånboken efter år av räntesänkningar och skattelättnader vilket lett till en ökad köpkraft.
Ett par månader före valet började handlarna dock tappa tilliten till en bra försäljning.
Konjunkturinstitutets siffror efter sommaren visade på ett kraftigt dalande antal hushåll som trodde att de under det närmaste året kommer att få en bättre ekonomi.

Svag regering ökar oro
Efter valet är osäkerheten stor om vad som kommer att hända. En svag minoritetsregering som måste zick-zacka sig igenom varje sakfråga i riksdagen gör det svårare att sia om framtiden.
Att det ledande partiet, s, också gått till val i frågor som bland annat rör ekonomiska åtstramningar på olika sätt gör inte saken enklare. För handelns del handlar det bland annat om den sänkta arbetsgivaravgiften för unga som socialdemokraterna vill ta bort. Lägg därtill miljöpartiets krav på förnybara energikällor och förbud mot bekämpningsmedel i jordbruket som också kan påverka dagligvaruhandeln.

Tomma vallöften

Från Svensk Handels sida väntar man sig inga stora förändringar tills vidare, men första testet blir när budgeten presenteras och att den går igenom.
– Ännu är det för tidigt att gissa vad valutgången kommer ha för inverkan på konsumtion och handeln. Det är först när en budget presenteras som vi vet vilka förutsättningar som gäller, säger Jonas Arnberg. Och då kommer det kanske visa sig att det inte alls är det man gick till val på som kommer i budgeten.

Samma förutsättningar
Ur konsumentperspektivet har knappast förutsättningarna ändrats i och med valet.
Hushållens möjlighet till konsumtion är den samma som före valet eftersom det inte har aviserats några skattehöjningar menar Jonas Arnberg.
– Så länge folk har jobb och en trygg anställning tror jag inte att man kommer ändra sitt konsumtionsmönster. Det är först om det börjar dugga in varsel på företagen som något kommer att hända.

Handeln viktig för unga

Jonas Arnberg pekar på att handeln har en viktig roll i samhället eftersom man anställer så många ungdomar.
– Handeln spelar en viktig roll som ett led i att sänka arbetslösheten och då inte minst för unga. En lägre arbetsgivaravgift för unga är ett sätt att uppmuntra detta på, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11