23948sdkhjf

Ekologiskt ökar starkt

Den totala försäljningen av ekologiskt och Krav-märkt mat ökade med 30 procent under första halvåret 2014, visar en undersökning som Krav låtit göra. Kunderna köper gärna ekologiskt om det inte är för dyrt.
Sverige är det land där ekokonsumtionen ökat mest under 2014.
Priset är den främsta anledningen när konsumenter väljer bort det ekologiska. Men när Coop sänkte priset på ekologiskt frukt och grönt ökade försäljningen stort.
Den svenska ökningen är unik i världen, samtidigt är andelen ekomat av den totala livsmedelskonsumtionen lägre i Sverige än i till exempel Tyskland och USA.

Veckans eko, som Coop kallar sin kampanj, startade vecka 8 och har lett till nästan hundraprocentiga försäljningsökningar för det mesta inom frukt och grönt.

- Volymökningen är mycket större än pengarna. Vårt mål för i år att det ekologiska sortimentet ska stå för åtta procent av försäljningen i år. 2017 ska vi vara uppe i 20 procent, säger Louise König , hållbarhetschef på Coop till Sydsvenska dagbladet.

Sydsvenskan har jämfört ekoutbudet hos fyra matvarukedjor.

Coop har störst utbud följt av Hemköp som har 900 färre varor än Coop, sen kommer Ica med ännu ett par hundra färre i sitt centrala sortiment.

- Den totala siffran är högre eftersom många Ica-handlare köper till exempel frukt, grönt och kött från lokala producenter, säger Maria Smith , miljöchef på Ica.

När Ica undersökte kundernas inställning till ekologiska varor i fjor svarade 77 procent att priset är den främsta anledningen till att de väljer bort ekologiska varor.

Nästan hälften av de tillfrågade 46 procent, svarade att de handlar ekologiskt ibland.

Denna vecka är det Naturskyddsföreningens miljövänliga vecka som för andra året i rad handlar om ekomat. Naturskyddsföreningen sprider sitt budskap genom seminarier, torgmöten, samarbete med handel och bönder med mera.

Syftet med veckan är att få konsumenterna att välja ekologiskt från butikshyllan.

Potatis, mejerivaror, kött, kaffe och bananer/vindruvor är de fem varugrupper som ofta är lätta att få tag på. Varor där det ger stora effekter på miljön att välja ekoalternativet, enligt Naturskyddsföreningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062