23948sdkhjf

Nu vill norsk e-handel ta plats

Svenskdominansen är stor inom norsk e-handel, men nu vill norska e-handlare erövra Norden.
Förutom elektronikbutiken Komplett och Elkjøp saknas riktigt stora och framgångsrika norska e-handlare som satsat internationellt. Detta trots att norrmännen handlar för mer pengar på nätet än sina nordiska grannar, men nu börjar norska e-handlare att titta på den nordiska marknaden, skriver Internetworld.
Norrmännen handlar gärna på nätet. Det har till stor del att göra med geografin. Norrmän bor ofta i mindre byar och det är inte så lätt att ta sig till städer för att shoppa.

Nästan var tredje norsk e-handelskund uppger att de handlat från Sverige det senaste året.
Trots den stora efterfrågan från kunderna har de norska detaljhandelsföretagen skyndat långsamt att starta e-handel. Symtomatiskt är att när den norska nättidningen Netthandel.no listar de femtio viktigaste norska nätbutikerna är 18 svenska, en tysk och en spansk, skriver tidningen.
En förklaring som lyfts fram är att Norge har kunnat känna sig trygga med sina oljeinkomster och fisk, medan Sverige hade en stark detaljhandelstradition och postordertradition bygga vidare på när näthandeln kom.

– Vi har det så bra i Norge. Därför saknas elden att ta sig utanför landet. Men vi måste börja expandera, säger Gunnar Henriksen , chef för e-handeln inom Bring.
Svenskdominansen inom norsk e-handel märks också på leverantörsidan. När Internetworld besöker e-handelskonferensen Load 2014 i Oslo är nästan var tredje leverantör som ställer ut svensk. Exempelvis finns de stora svenska betalförmedlarna Klarna, Svea Ekonomi, Dibs och Payex på plats.

En norsk leverantör som dominerar prisutdelningen för bästa e-handel i Norge är Trollweb från oljestaden Stavanger. Trollwebs Sverigekontor i Norrköping är ett rent produktionskontor. Det beror på att det är svårt att rekrytera utvecklare i Stavanger.

Svenska postorderjättar som Ellos sålde till Norge långt innan webben tog över. Nästan var tredje norsk e-handelskund uppger att de handlat från Sverige det senaste året.

– Många norrmän tror att de handlar från norska sidor när de egentligen handlar från svenska nätbutiker. Norrmännens köp från Sverige är mycket större än vad statistiken visar, säger Ole Martin Evensmo, e-handelsexpert som driver tidningen Netthandel.no. Han har hjälpt svenska e-handlare som Roliga Prylar att etablera sig i Norge. I Norge heter Roliga Prylar Alpha Geek.

Ole Marten Evensmo

Ole Marten Evensmo på Netthandel.no hävdar att svensk e-handel i Norge är mycket större än vad undersökningarna visar. Norrmänner tror att svenska sajter är norska.

Norge har kunnat känna sig trygga med sina oljeinkomster och fisk, medan Sverige hade en stark detaljhandelstradition och postordertradition bygga vidare på när näthandeln kom.

– Vi har det så bra i Norge. Därför saknas elden att ta sig utanför landet. Men vi måste börja expandera, säger Gunnar Henriksen, chef för e-handeln inom Bring.

När den största e-handelskonferensen Load förra året skulle utse bästa crossboarderbutik blev de tvungna att lätta på kraven att de skulle sälja till två länder utanför Norge, annars hade de inga att nominera.

Men norska e-handlare har börjat blicka österut mot Sverige och söderut mot Danmark. Årets e-handlare Enklere Liv har både butiker och nätbutik i Sverige och Danmark. Sportklädeskedjan Stormberg började sälja till Sverige för två år sedan och säljer nu till hela EU och USA.

– För e-handlarna är det viktigt att se Norden som en region, säger Gunnar Henriksen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109