"Valresultatet kan få folk att hålla i plånboken"
– Valresultatet, och den osäkerhet om framtiden det för med sig, kan bidra till att hushållen håller i plånboken. Men man börjar inte göra det omgående. Det säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel, i en kommenterar kring söndagens val till Dagens handel.
– Det handlar om fyra miljarder kronor som man då skulle ta ifrån handeln. Handeln är en lågmarginalbransch och det kommer absolut innebära att man kommer att avstå från att nyanställa, säger Jonas Arnberg och fortsätter:
–Sista åren har lönsamheten i handeln varit väldigt låg, så det finns heller inga pengar att ta av.
Oförutsägbarhet minskar spendervilja
Stabilitet och förutsägbarhet gynnar viljan att investera, både hos företag och privatpersoner.
På motsvarande sätt kan en svag minoritetsregeringen göra den framtid som beror på politiska beslut svårförutsägbar.
– I den mån valutgången bidrar till en osäkerhet, är det förstås negativt. Får vi en svag regering som får svårt få igenom sina beslut och därigenom skapar en osäker tillvaro för medborgarna, så kommer de att hålla igen på utgifterna, säger Jonas Arnberg.
Omvärldsberoendet ökar
Trots pengar i plånboken har svenska konsumeter hållit igen och fortsatt att spara. Omvärldsfaktorer, som svag ekonomi ute i Europa, och osäkerhet om de egna framtida jobbutsikterna bidrar. För, som Jonas Arnberg, påpekar Sverige är ett litet, exportberoende land påverkas lika mycket av omvärldsfaktorer som av den inrikespolitik som drivs.
– Osäkerheten hittills är driven av internationella konjunkturläget och en svag arbetsmarknad. Visst har regeringen åtgärder betydelse för arbetslösheten. Men just den påverkas oerhört starkt av det ekonomiska läget utomlands, och just i det fallet spelar det inte så stor roll vilken regering vi har, säger Jonas Arnberg och sammanfattar:
– Men det politiska läget är mycket oklart just nu, så vi se vilken typ av lösning man kan hitta under den närmaste tiden.