23948sdkhjf

Svensk modebransch för EU-lagstftning om kemikalier

– Som jag har längtat efter den här dagen. Vi måste göra det tillsammans, uppmanade en uppenbart engagerad miljöminister Lena Ek och bjöd in modebransch, intresseorganisationer och offentliga organ för att diskutera hur svenskt mode kan bli mer hållbart och giftfritt. Gemensamma EU-regler efterlystes.
Temat på förra veckans seminarium på Rosenbads konferenscenter var ”giftfritt mode”
Bakgrunden är att textilproduktion är rejält miljöbelastande. Svenskarna köper 12,5 kilo textilier per person och år. För ett kilo tyg hinner tillverkaren i snitt använda två-sju kilo kemikalier, från fiber till färdig produkt. Alla de kemikalierna är inte farliga, men vissa är det. En del kemikalier har allergi- eller cancerframkallande egenskaper hos oss människor, andra är skadliga för miljön. Textilier bärs nära kroppen och exponeringsrisken för farliga ämnen kan vara hög.

Gemensam EU-lagstftning
Miljöminsiter Lena Ek berättade kring Naturvårdsverkets nya uppdrag om textilier och pekade på att Sverige som första EU-land driver på för en gemensam EU-lagstiftning för kemikalier i textilier. Men eftersom det kommer ta fyra till fem år att få ett EU-gemensamt regelverk på plats, så uppmanade ministern till fortsatt arbete på svensk bas för högre återanvändning, återvinning och högre krav på textilproducenterna så att de inte använder farliga kemikalier i sin produktion. Regeringen har också tillsatt en utredning om ekonomiska styrmedel på kemikalieområdet som kan minska förekomst och spridning av farliga ämnen, där textilier ingår som en viktig varugrupp.

Misstänkta ämnen i underkläder
Nina Cromnier berättade om hur Kemikalieinspektionen nyligen haft ett tillsynsprojekt med fokus på hudnära plagg t-shirts och underkläder. I de plagg som testades fanns en hel del misstänkta ämnen som inte borde finnas där.
Under de senaste åren har Kemikalieinspektionen arbetat nära modeföretag och textiltillverkare genom branschdialoger om textil. Dialogerna ska hjälpa och stödja företag som vill ligga i framkant och gå längre än vad reglerna stipulerar. Genom dialogerna byggs också nätverk mellan de som deltar.

Vill ha gemensamma EU-regler
Nina Cromnier berättade att allt fler anslutit sig till dialogerna och att det finns ett starkt stöd för EU-lagstiftning bland företagen. En sådan lagstiftning skulle göra det lättare för företagen att ställa krav på underleverantörer och tillverkare. Första oktober ska Kemikalieinspektionen lämna ett uppdrag där de identifierat misstänkta ämnen i textilier. De har bland annat tagit fram en lista på ämnen som kan utgöra en risk.

Vägleder kunden
Weronika Rehnby från Bra Miljöval/Naturskyddsföreningen berättade om föreningens arbete för att vägleda konsumenter när de handlar. Hon poängterade att textil måste vara värt mer och att det är mycket svårt för konsumenter att ta reda på om ett plagg är bra eller dåligt.
Lennart Ekberg från Haglöfs, Henrik Widholm från Nudie Jeans och Marcus Bergman från Gina Tricot presenterade hur deras respektive företag tänker kring hållbarhet och farliga ämnen. Mycket fokuserade på olika sorters märkningar som garanterar att ett plagg tagits fram på ett mer hållbar sätt. Flera företag jobbar allt mer med konsumentinformation kring återanvändning och återvinning.
Under den avslutande paneldiskussionen sades bland annat att kemikalietillverkarna är de som har den verkliga kunskapen om vad ett ämne har för egenskaper, men att de inte alltid upplevs som nog transparenta. Det är svårt för små modeföretag att besitta den kunskap som krävs för att göra textilierna mer hållbara.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062