Burägg-stopp möter expertkritik
Flera stora dagligvarukedjor har under senare tid beslutat fasa ut ägg från burade höns. Uppfödningen av frigående höns är dock inte oproblematisk, och nu kritiseras beslutet av veterinärexpertis.
Livsmedelskedjorna Coop och Axfood upphör denna månad att sälja ägg från hönor i moderna inredda burar, och Ica har sedan tidigare valt att endast ha ägg från frigående höns som sin egen märkesvara.
I debattartikeln, kritiseras livsmedelskedjornas beslut av de tre undertecknarna Margareta Winberg, fd jordbruksminister, Johan Beck-Friis, informationschef för Svenska veterinärförbundet och styrelseledamot i Djurskyddet Sverige samt äggproducenten Pelle Sahlin.
Debattörerna skriver att livsmedelskedjornas beslut att stoppa buräggen sker mot bättre vetande, och påpekar att de frigående systemen ”…ger hönsen större ytor att röra sig på, men tyvärr medför de också problem med sämre djurhälsa, fjäderplockning och inälvsparasiter. Användningen av maskmedel har till exempel ökat påtagligt i de nya golvsystemen, vilket strider mot riksdagens krav på att medicineringen inte fick öka.”
Debattörerna höjer en varningsflagg för konsekvenserna av att svenska konsumenter inte längre själva fritt får välja ägg på sikt att leda till att en vidareutveckling av ännu djurvänligare burar stoppas, och att Sverige då bytt position från föregångsland till förbigånget land:
”I praktiken kan ägg från svenska hönor i inredda burar snart vara ett minne blott i svenska butiker, trots att det är ett för både djur och människor väl fungerande inhysningsform, testat enligt all vedertagen praxis och utvecklade i enlighet med de strikta svenska reglerna för djurvänliga djurhållningssystem.”
Branschorganisationen Moderna Ägg hoppas nu på en förnyad debatt om livsmedelskedjornas beslut att stoppa ägg från moderna inredda burar:
– Vi hoppas att debattartikeln kan ge de ansvariga hos livsmedelskedjorna en tankeställare som leder till att de omprövar sitt beslut, säger Michael Liedberg , representant för Moderna Ägg.