26 000 Stockholmare på tillfälliga butiksjobb
UPPDATERAD Fler än var tredje Handelsmedlem i Stockholm med tidsbegränsad anställning i handeln, har haft den här anställningsformen i två år eller längre. Svensk Handels förhandlingschef är kritisk till resonemanget.
Det visar en färsk rapport från Handelsanställdas förbund: "Otrygghet och flexibilitet - Om anställningsvillkor och konsekvenser av arbetsgivares bemanningspolitik i handeln”.
I rapporten uppger också nära 35 procent av medlemmarna på lagersidan att bemanningsföretag används som en permanent del av verksamheten.
En tredjedel på tidsbegränsade anställningar
Rapporten skriver att arbetsgivare i handeln i allt högre grad bemannar enligt en numerär flexibilitetsmodell: Med tidsbegränsade anställningar, deltidsarbete och bemanningsanställda.
I detaljhandeln jobbar nära i dag 30 procent av arbetarna på tidsbegränsade anställningar, varav 62 procent arbetar deltid. Av unga, under 24 år, har en majoritet tidsbegränsad anställning.
– Konsekvensen blir att allt fler lever liv där det är omöjligt att planera för framtiden, att de blir ett slags moderna daglönare där varje dag är en jakt på fler timmar – ett missat sms från arbetsgivaren betyder förlorad inkomst. Och arbetstagaren får inte bara en osäker ekonomisk tillvaro utan också arbetsuppgifter som kräver mindre, något som bidrar till att skapa ett A- och B-lag på arbetsmarknaden, säger Martin Ångman , ordförande Handels avdelning 20 Stockholm.
Fortsatt deltid efter fem år
Även andelen undersysselsatta har ökat sedan 2006, från cirka 15 procent till närmare 20 procent år 2013.
Hela 88 procent av kvinnorna är kvar med en deltidstjänst efter fem år inom detaljhandeln trots att det bara är en liten andel som själv önskar det. För länet motsvarar det att sammanlagt 33 356 män och kvinnor av 38 786 är kvar i deltid efter fem år, skriver rapporten.
– Våra medlemmar vill ha trygga jobb. Inte ens 1 procent vill ha tidsbegränsad anställning, säger Martin Ångman.
Svensk Handels förhandlingschef Mattias Dahl säger till Dagens Handel att deltidsfrågan är viktig för arbetsgivarna inom handeln.
- Handelsföretagen vill gärna skapa heltider om det går, eftersom det skulle göra branschen attraktivare, och att det skulle bara lättare att behålla kompetenta och erfarna medarbetare.
Svensk Handel och handelsanställdas förbund arbetar sedan flera år med att försöka lösa heltidsfrågan tillsammans.
Mattias Dahl säger också att handeln behöver ha många visstidsanställda, eftersom verksamheten har toppar och dalar. Extrapersonal vid jul och helger behövs.
- Om man skulle ta bort visstidsanställningarna, skulle det bara leda till högre arbetslöshet och sämre förhållanden för de fast anställda, säger han.
Han anser också att talet om att visstidsanställda skulle leva under osäkra förhållanden år efter år är ganska orättvist:
- Inom handeln övergår en visstidsanställning till fast anställning efter 12 månader. Inom alla andra avtalsområden är gränsen 24 månader.