Nya tvingande butiksregler för inlämning av småel
Snart upphör undantaget för svenska hemelbutiker. Butikerna måste ta emot uttjänta elprylar. – Hur det ska lösas för handlare som bara har e-butiker, har vi inte fått något besked om än, säger Ann Christiansson på Svensk Handel.
Den nya förordningen börjar gälla 1 oktober 2015 men det blir en övergångsperiod fram till 2017.
Eftersom Sverige har ett fungerande nationellt insamlingssystem för elprylar, skött av branschen, har svenska butiker hittills haft ett undantag och inte behövt ta emot elavfall.
Återlämna i butik
De butiker som säljer hemel måste nu alltså förbereda sig för att ta kunna emot kundens uttjänta elprylar, en mot en. Den som köper en ny elprodukt, ska kunna lämna tillbaka en gammal uttjänt.
För större butiker ökar kraven ytterligare. Om den sammanlagda försäljningsytan av elprodukter är 400 kvadratmeter eller mer, måste man ha en inlämningsstation för småel (max storlek 25 kvadratcentimeter). Där ska konsumenten kunna lämna tillbaka hur många produkter som helst.
– Det är bra vi nu fått veta vad som kommer att gälla. Men det som vi i handeln är emot är att det blir obligatoriskt att ta mot elavfall för butiker. Vi har ju redan medlemmar som erbjuder den här servicen och ser det som ett mervärde men alla har inte samma resurser, säger Ann Christiansson .
Hur e-handlare, utan fysiska butiker, ska utforma sitt återlämningsansvar är oklart i dagsläget.
– Vi väntar på närmare specificering av de kraven. Vi har hört nämnas att de kan komma att röra sig om att företagen behöver skickar med en returpåse vid varje leverans, spekulerar Ann Christiansson.
Tillsyn av Naturvårdsverket
En del av regeringens kretsloppspaket handlar om att göra tydligare vem som har ansvaret för att samla in avfall. Sveriges kommuner har velat ta över ansvaret för insamling av förpackningar: kartong, glas, metall och plast.
– Positivt är att det nu står klart att näringslivets som hittills skött insamlingen av förpackningsavfall får fortsätta att ha det ansvaret, säger Ann Christiansson.
Nytt är dock att insamlingssystemen blir tillståndspliktiga, samarbetet med kommunernas ska bli tätare och att Naturvårdsverket får tillsynsansvaret.
Läs också "Förbrukad elektronik en viktig resurs"