23948sdkhjf

Näthandeln prispressar pillren

Det finns en stor prisspridning mellan identiska receptfria läkemedel. Det visar en ny undersökning från Hui research. Och det är näthandeln som är prispressaren.
Undersökningen visar att skillnaden i genomsnitt är 18 procent mellan högsta och lägsta pris för ett identiskt receptfritt läkemedel när man ser på hela apoteksmarknaden, alltså både butikshandel och näthandel.
Ser man enbart på prisspridningen inom butikshandeln är denna betydligt lägre, i genomsnitt är skillnaden sju procent.

Billigast på nätet
Den renodlade näthandeln hade det lägsta priset på 50 av 51 undersökta receptfria läkemedel, vilket visar att näthandeln sätter press på priserna på apoteksmarknaden.
– Idag är det svårt för konsumenten att skaffa sig en uppfattning om ett enskilt läkemedel är dyrt eller billigt. Jag är övertygad om att konsumenternas prismedvetenhet ökar när apoteksbranschen i allt större utsträckning flyttar ut på nätet och prissättningen blir transparent, säger Lena Larsson , vd på HUI Research.

Fem miljarder kronor
Hui research har, på uppdrag av Apotea AB, kartlagt prisspridningen på 50-talet receptfria läkemedel i apotekshandeln.
Marknaden för receptfria läkemedel står för en betydande andel av apotekens försäljning och omsätter närmare fem miljarder kronor per år i Sverige.
Efter omregleringen av den svenska apoteksmarknaden 2009. kännetecknas branschen av ett fåtal stora aktörer. I denna prisstudie undersöktes fem apoteksaktörer, en renodlad nätapoteksaktör och fyra apotek som bedriver fysisk handel, vars sammanlagda marknadsandel uppgår till närmare 90 procent.

Ett extremfall
Undersökningens resultat pekar på liten prisspridning mellan fysiska butiker och stor prisspridning mellan butiks- och näthandeln. Extremfallet visar att priset på apoteksmarknaden varierar från 169 till 249 kronor, alltså en prisskillnad på 80 kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063