23948sdkhjf

Inbromsning för bygg- och järn

- Uppgången har tillfälligt bromsat in! Så kommenterar Ulf S. Gustafsson, Sveriges bygg- och järnhandlareförbunds vd, de senaste branschsiffrorna.
Bygg & järnindex gick i maj ner 1,2 procent jämfört med 2013.

Inför sommarhalvåret stannade bygghandelns starka försäljningstillväxt av. Under maj månad minskade försäljningen med 0,6 procent avseende totalt butiksinnehav och med 1,2 procent avseende jämförbara enheter.

Hittills i år har försäljningen i riket ökat med 7,8 procent avseende totalt butiksinnehav och med 7,5 procent avseende jämförbara enheter.

Väsrta och mellersta Sverige starkast

Två regioner i bygg- och järnindex uppvisade försäljningstillväxt under maj månad. I jämförbara enheter ökade försäljningen i västra Sverige med 3,5 procent och i Mellansverige med 1,4 procent. Svagast försäljningstillväxt under maj månad uppvisade regionen södra Sverige vars försäljning minskade med 5,5 procent.

Hittills i år har Mellansverige uppvisat starkast försäljningstillväxt med en ökning på 11,6 procent. Tätt efter ligger västra Sverige och Stockholm med en försäljningstillväxt på 8,5 respektive 8,1 procent. Lägst försäljningstillväxt hittills i år har regionen södra Sverige med en tillväxt på 2,9 procent.

Väder och Attefallshusen ökar bygglust

– Vi jämför oss med en väldigt stark månad. Maj förra året var en rekordmånad för många. Att vädret påverkar ser vi också, men vi skall inte heller glömma att vår ackumulerade tillväxt för året hittills är fina 7,8 procent, varför vi inte skall dra alltför långtgående slutsatser om inbromsningen, än, säger Ulf S. Gustafsson och fortsätter:
– Juni ser ut att bli bra och vi hoppas också att ”bygglusten” stiger när vädret blir lite bättre och att Attefallshusen skapar merförsäljning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078