23948sdkhjf

Norsk gränshandel tappar

Gränshandeln från Norge föll något under årets första kvartal. Den norska kronan nådde samtidigt sin lägsta nivå på tio år. Handlare och analytiker tror dock inte på trendbrott.


- Visst har vi märkt av en minskning, säger Daniel Björktegen , butikschef på Eurocash i Strömstad till Di.se

Den norska gränshandeln i Sverige omsätter mångmiljardbelopp och har växt mycket snabbt de senaste åren. Men nu pekar färska siffror på grus i maskineriet.

Under årets första kvartal föll gränshandeln med 2,5 procent till knappt 3,2 miljarder kronor (2,8 miljarder norska kronor), enligt Norges statistiska centralbyrå, SSB. Antalet dagsturer föll samtidigt med 5,1 procent till knappt 1,6 miljoner under kvartalet, enligt statistiken som bygger på intervjuer med ett tvärsnitt av 2.000 norrmän.

Nedgången sammanfaller med att den norska kronan rasat till sin lägsta nivå på tio år. Bottenkursen på 1,04 svenska kronor för 1 norsk krona nåddes den 4 februari i år. Sedan dess har den norska kronan återhämtat sig och handlas nu till en kurs på 1,11 svenska kronor, vilket fortfarande är historiskt lågt.

Samtidigt går Norges ekonomi trögt. I mitten av maj reviderade den norska regeringen ned sin BNP-tillväxt från 2,5 procent till 1,9 procent för 2014.

På Eurocash i Strömstad säger man sig ha märkt av en nedgång.

Första månaderna i år var försäljningen generellt sämre överlag. Men nu växer det igen, säger Daniel Björktegen, butikschef på Eurocash som beskriver sig som den största livsmedelsbutiken i Strömstad. Merparten av kunderna är dagsresenärer från Norge.

Under de senaste 12 månaderna, från andra kvartalet 2013 till första kvartalet 2014, ökade norrmännens gränshandel med 12,1 procent till 14,7 miljarder kronor, jämfört med samma period året dessförinnan, enligt SSB. Under samma period ökade antalet dagsturer till Sverige med 16,6 procent till 7,5 miljoner besök.

På SSB tycker man det är för tidigt att tala om en trend.

- Vi har ingen anledning att säga att detta är en trend. Det finns flera saker som spelar in i dessa siffror. Påsken inföll exempelvis under andra kvartalet i år, medan merparten av påsken ingick i första kvartalet 2013, säger Dagfinn Sve, seksionschef på SSB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08