23948sdkhjf

Jobben som försvinner i handeln

Vartannat svenskt yrke kan om 20 år vara ett minne blott, när arbetsuppgifterna har automatiserats. Kassapersonal och butikssäljare är några av yrken i riskzonen, enligt en ny studie.
Stiftelsen för Strategisk forskning har kommit med en ny studie.
Den pekar på att nästan vartannat svenskt jobb kan vara borta, eller helt transformerat, inom 20 år som resultat av automatisering och ny teknik. Kassapersonal och försäljare är arbeten som pekas ut att vara i riskzonen och liksom industrijobben.
– Den här utvecklingen är helt naturlig, och vi ser redan hur den har kommit en bit på väg i flera olika detaljhandelsbranscher, kommenterar Lena Larsson , vd för HUI Research, till Dagens handel.

E-handeln förändrar handelns jobb
Kunder som scannar sina varor och self-check out i matbutiken finns redan på plats. Samtidigt omvandlar den växande e-handeln redan såväl både kundbeteende som svenskt arbetsliv.
- E-handeln står för ungefär 20 procent inom hemelektronik, hälften inom böcker och media och totalt i handeln för tio procent, om man räknar bort dagligvarorna. Det är klart att det i grunden förändrar yrkesrollerna i svensk detaljhandel, fortsätter Lena Larsson.

2,5 miljoner berörs
Om studien är rätt ute står svensk arbetsmarknad inför en stor förändring som berör 2,5 miljoner jobb. Den svenska rapporten bygger på en studie från Oxford university som kom förra året och granskade arbetsmoment i 702 amerikanska yrken relaterat till datorisering och robotisering. Nu har Stiftelsen för strategisk forskning gjort motsvarande beräkning för den svenska arbetsmarknaden. Rapporten konstaterar att Sverige skulle vara ännu mer känsligt för datorisering än Usa, en skillnad som bland annat skulle bero på att Sverige fortfarande har fler industrijobb som kan komma att automatiseras. ”Från löpande bandet till androider” är en av de talande rubrikerna i rapporten.

Även tjänstemän berörs
Men också yrken av annan karaktär kan komma att beröras. Som tjänstemannayrken för välutbildade personer. Studien nämner ekonomer, vars arbetsuppgifter till dels spås tas över av datorer. När Svenska dagbladet Näringsliv idag skriver om rapporten tar man läkarrollen som exempel. I en intervju med tidningen säger Stefan Fölster , chef för Reforminstitutet:
– Vi ser även en ny trend att arbetsuppgifter som normalt tillhör välutbildade yrken kan försvinna. Det handlar exempelvis om teknik som kan ställa diagnoser, vilket kan antingen kan komplettera eller ersätta läkarens funktion.

Jobb som kräver mer människa
Kvar blir mer intellektuellt krävande jobb, och jobb som kräver specifikt mänskliga kompetenser: som skapande kreativitet, förmåga till omsorg, till förhandling och övertalning. Vinnare på arbetsmarknaden blir också den som kan kombinera olika kunskapsområden. Det gäller inte minst i detaljhandeln.
– Försäljning i framtiden måste handla om att tillföra värde. Att bara presentera produkten och hoppas kunden ska säga ja är redan idag utklassat av en bra webbutik. Genom att istället tillföra värde genom att känna dina kunder och lösa problem de knappt själva förstått kan du överglänsa maskinerna, säger Lena Larsson och påpekar samtidigt att den personliga servicen är viktigare än någonsin:
– Här finns fortfarande massor att göra. Det där enkla "hej.et" till kunden i butiken och den snabba frågan som både är merförsäljning och service- den saknas ofta, fortfarande.

DESSA JOBB KAN VARA BORTA OM 20 ÅR
(högst risk, i fallande skala)

Fotomodeller
Bokförings- och redovisningsassistenter
Biblioteksassistenter
Kassapersonal
Medhjälpare inom jordbruk, trädgård, skogsbruk, fiske
Övriga maskinoperatörer och montörer
Försäljare, detaljhandel, demonstratörer m fl
Torg - och marknadsförsäljare
Övrig kontorspersonal
Renhållnings- och återvinningsarbetare



Källa: Studien "Vartannat jobb automatiseras inom 20 år" från Stiftelsen för strategisk forskning
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063