Svenskarna ratar utländskt griskött
Debatten om dålig djurhållning på grisfarmer i Europa har gjort att mer än hälften av de konsumenter som brukar köpa utländskt griskött börjat fundera över sin köttkonsumtion.
- De här visar att grisdebatten haft stort genomslag, och det är ytterligare ett tecken tecken på att allt fler svenskar är villiga att betala lite mer för maten och premiera svenska mervärden, säger Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist i ett pressmeddelande.
I dag deltar hon i landsbygdsminister Eskil Erlandssons möte med grisnäringen.
Den senaste tiden, inte minst under EU-valrörelsen, har debatten gått het om grisuppfödningen i andra EU-länder, särskilt Danmark.
Bland svenska konsumenter är det ungefär 60 procent som brukar köpa utländskt griskött - i
större eller mindre omfattning, visar undersökningen. I denna grupp säger nu drygt hälften, 53 procent, att debatten om den utländska grisuppfödningen har påverkat deras inköp.
I den grupp som påverkats säger 83 procent att de nu kommer att köpa mer av svenskt griskött
istället. En mindre andel svarar att de kommer att minska sin köttkonsumtion överhuvudtaget.