Mobila slakterier ger bättre kött
Hälsingestintan har investerat i egna mobila slakterier för att få fram kött av högre kvalitet.
– De har länge funnits ett önskemål från köttbönderna att veta var deras produkter hamnar, vilka som är den slutliga konsumenten, nu blir det möjligt genom vi åker ut till gårdarna med våra mobila slakterier, säger Britt-Marie Stegs , vd på Hälsingestintan, i ett radioinslag på foodnet.se.
Hon framhåller att de mobila slakterierna ger företaget kontroll över hela produktionsprocessen, och att köttet blir bättre eftersom stressen minskar vid slakten och att transporterna blir kortare.
Den största marknaden för närvarande är dagligvaruhandeln, men de offentliga målitderna och restaurangerna är sketorer som Britt-Marie Stegs hoppas nå ut till genom att spårbarheten och graden av närproducerat ökar.
– Konsumenterna kommer att tycka det är kul att få veta varifrån köttet kommer, att man får veta någonting mer än att det bara är biff och gästerna vill gärna äta kött från trakten där de bor, säger Britt-Marie Stegs till RS Radion
Hälsingestintans satsning på mobila slakterier för fullvuxna nötkreatur är det första i hela Europa.
Det mobila slakteriet består av två ekipage som innehåller dels en dragbil med kontor och omklädning samt ett släp som innehåller själva slakteriet, dels en dragbil med släp för nedkylningen av köttet.
Med grundbemanningen fyra personer slaktar man upp till trettio djur om dagen. Köttet transporteras till en kylhall för hängmörning och därefter vidare till företagets egna styckeri.