Apotek: Bättre rådgivning kan spara miljarder
I en debattartikel i tidningen Barometern skriver företrädare för Kronans Apotek att apoteken borde få utökade möjligheter till rådgivning. Detta för att minska samhällets kostnader för felaktig läkemedelsanvändning.
För att minska samhällets utgifter för felaktig användning av läkemedel föreslår de att regeringen tillsätter en Apoteksutredning som bland annat har följande uppdrag:
Hur kan apoteken bli en större del av den svenska hälso- och sjukvården?
Vad kan Sverige lära av andra europeiska länder där apoteken har ett utvidgat hälso- och sjukvårdsuppdrag?
De anser att apoteken har en unik position som länken mellan vård, läkemedel och patient. De svenska apoteken har mycket kompetenta medarbetare, ett högt förtroende, hög service och finns över hela landet, skriver de och hänvisar till att den svenska sjukvården står inför stora utmaningar de kommande åren:
Stora pensionsavgångar, allt fler äldre och behov av investeringar i sjukhus och vårdcentraler. Redan i år har Kalmars läns landsting och fem andra landsting valt att höja skatten för att klara kommande krav.
En av de stora kvalitetsbristerna i vården är felaktig användning av läkemedel som uppskattas kosta mellan 10-20 miljarder kronor per år.
Lars Birkeland och Andreas Rosenlund ger exempel på hur det fungerar i andra länder, där apoteken erbjuder en utökad rådgivning för särskilda patientgrupper, med
bland annat läkemedelsgenomgångar, influensavaccinering, förlängning av recept, screening av allergi och klamydia, hälsokontroller, rökavvänjning, viktnedgångsprogram och diagnostisering och behandling av lättare åkommor. Storbritannien, Danmark, Irland, Skottland, och Tyskland lyfts fram som positiva exempel.
De menar att de svenska apoteken i dag håller hög kvalitet och utför sina uppgifter på bästa sätt, men trots detta visar en rad studier att läkemedelsanvändningen håller för låg kvalitet.
I en studie från 2014 uppskattade läkarna att hälften av deras patienter i öppen- och slutenvård drabbades av läkemedelsrelaterad sjuklighet.
Lösningen skulle enligt skribenterna vara att apotekens uppdrag blir vidare och att den ökade rådgivningen skulle finansieras via sjukvårdsbudgeten:
" Om vi antar att de cirka 5 661 patienter i Kalmars läns landsting som hämtar ut blodtryckssänkande, blodfettsänkande och diabetesläkemedel skulle erbjudas 30 minuters utökad rådgivning av en farmaceut på apotek skulle det kosta 2, 2 miljoner kronor.
Om följden av den utökade rådgivningen blir att tre personer i Kalmar läns landsting undviker att drabbas av stroke har investeringen burit sig. Om 1 500 personer, motsvarande fem procent av de som drabbas av stroke varje år, kunde undvikas genom en utökad rådgivning på apotek i hela landet innebär det en minskad kostnad för samhället på 1,1 miljarder kronor" .
Kronans Apotek vill se en utredning som tittar på hur apotekens uppdrag kan utökas som tittar på frågeställningar som: vinster i att utveckla apotekens uppdrag, andra länders erfarenheter, koppling vård och apotek, finansiering av tjänster, kompetenskrav på rådgivande farmaceut, prioriterade patienter. Sjukvårdens framtida utmaningar kommer kräva nya grepp och initiativ, det här är ett av dem, skriver de till sist.