23948sdkhjf

Danskarna världsbäst på ekologi

Det kan tyckas förvånande mot bakgrund av den hätska debatten om det danska grisköttet, men Danmark är det land i världen där det säljs mest ekologiska varor per capita.
Förra året köpte danska hushåll ekologiska livsmedel för närmare 6 miljarder danska kronor.Det innebar en ökning med 6 procent sedan året innan.
I ett pressmeddelande från Økologisk Landsforening säger marknadschefen Henrik Hindborg att danskarna köper mer ekologiska varor än något annat folk i världen, och att Ø-märket ses som en garant för rena matvaror och god djurhållning.

Den varugrupp som växte mest i fjol var eko-ägg, med en ökning på 24 procent. Eko-mjölk steg med fyra procent under 2013, och den försäljningen har ökat kraftigt under första kvartalet i år.

Samtidigt har svenska detaljhandelskedjor slutat att sälja danskt griskött efter rapporter om usel djurhållning. Konventionellt uppfödda danska grisar har betydligt mindre yta att röra sig på, och griskultingarnas svansar klipps i strid mot gällande EU-regler, allt för att köttet ska bli billigare för konsument.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062