23948sdkhjf

Malmöbutiker vädjar om hjälp

Bilfritt har inte blivit någon hit för butikerna på Södra Förstadsgatan i Malmö. Kunderna sviker och butiksinnehavarna vädjar om att politikerna ska avsluta försöket med gågata.
Krisen fortsätter, skriver Sydsvenskan.
Drygt två månader efter att busslinjerna försvann och försöket med gågata inleddes har Hemköp och Åhléns på Södra Förstadsgatan engagerat butikerna på gatan för att få till en ändring.
– Fortsätter det så här måste vi se över våra personalkostnader, säger Jörgen Holmgren, butikschef på Hemköp till tidningen.

Så fort bussarna försvann, kom reaktionerna. Butikerna på Södra Förstadsgatan fick problem, kallade till krismöte men sedan dess har ingenting hänt.

Nu har Malmö stad efterfrågat synpunkter från Malmöborna. Butikernas svar på det initiativet: affischer där det står ”Hjälp oss!”, följt av en uppmaning att kunder ska höra av sig till Malmö stad.

– Jag har haft butik här i 26 år, aldrig har jag haft ett så dåligt april eller maj, säger Ryszard Reimprecht som driver butiken Fantasi. Hälften av kunderna har försvunnit.

Under onsdagskvällen delade Hemköps och Åhléns butikschefer ut affischer till alla butiker på gatan. Och butikerna hörsammade.

Men det är inte bara de mindre butikerna som fått problem.

– Vi är inte alls nöjda, vi har haft stor glädje av att det funnits trafik, säger Jörgen Holmgren på Hemköp. Vi tappar kunder och i försäljning, vi har haft möte med Ica som ligger på andra änden av gatan och de har också märkt av det radikalt.

Han kan inte släppa siffror på tappet men frågan om gågatan har nått högst upp i företagskedjan.

– Vi ägs av Hemköpskedjan som i sin tur ägs av Axfood och vårt fall har lagts fram centralt, säger Jörgen Holmgren. Det var en frisör som sa det så bra: det här har inneburit att vi har tappat alla drop in-kunder och det är det vi tappar också.

Hemköp har lämnat ett par konkreta förslag till Gatukontoret:

Återinför viss busstrafik.

Avsluta testet med gågata redan nu.

Tappade intäkter leder till att kostnaderna måste minskas.

– Fortsätter det så här kan vi driva butiken vidare men vi är 55 anställda idag och det kommer vi inte kunna vara i en förlängning.

Tekniska nämndens ordförande Milan Obradovic (S) säger nej till handlarnas förslag (gågatan ska testas fram till hösten) men säger sig förstå situationen.

– Jag har pratat med handlare och vi måste göra gatan mer attraktiv med buskar och träd och med uteserveringar.

Han spekulerar i lite mer okonventionella lösningar framöver.

– Vi måste testa lite olika lösningar som en el-shuttle kanske så att de äldre kan komma dit och så att vi får lite rörelse på gatan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126