23948sdkhjf

Färre brev pressar Postnord

Postnord mer än halverade sitt rörelseresultat under första kvartalet. Bland annat är det de minskade brevvolymerna som sätter press på bolaget, som nu ökar insatserna för att spara och bli effektivare.
Postnords omsättning gick upp med två procent, främst beroende på förvärv inom logistikverksamheten.

Samtidigt sjönk rörelseresultatet rejält från 330 miljoner kronor första kvartalet förra året till 106 miljoner kronor första kvartalet i år. Det visar Postnords kvartalsrapport.

Vd och koncernchef Håkan Ericsson förklarar resultatnedgången med omställningskostnader relaterat till personalavveckling i samband med ny organisation (administrationen har bantats med 600 personer), ökad prispress inom främst logistikverksamheten och fortsatt minskning av brevvolymerna.

Koncernens totala brevvolymer minskade med sex procent jämfört med första kvartalet 2013.

Håkan Ericsson konstaterar att "lönsamheten inom hela verksamheten är fortsatt otillfredsställande." Det gäller samtliga affärsområden.

Ny enhet för e-handel

För att förbättra intjäningsförmågan och skapa mer värde fortsätter ledningen med effektiviserings- och besparingsåtgärder, i accelererad takt. Sedan sista mars finns en ny organisationen med landsenheter som ansvarar för produktion och försäljning i respektive land på plats.

Därutöver har man bland annat skapat en särskild koncernenhet som har ansvar för att utveckla tjänster inom den kraftigt växande e-handelsmarknaden.

När e-handeln växer blir paketen allt fler och allt viktigare i verksamheten. Till TT säger Håkan Ericsson att förhoppningen är att man också ska kunna ta fram nya servicetjänster, som att kunden inte bara ska få sin tv hem till dörren utan också få hjälp att få igång den:

– Vi är inte bara ett brevbolag längre, säger han till TT.

POST NORD januari-mars 2014

Nettoomsättning: 9 999 (9 832) miljoner kronor

Rörelseresultat: 106 (330) miljoner kronor

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094