23948sdkhjf

Haparanda - taxfreeraket med ryskt driv

Haparanda är en ort som ligger högt i taxfree-ligan. Och det är ryssarna som driver försäljningen.
Haparandabladet på webben berättar att taxfree-försäljningen hittills i år ökat med 20 procent i Haparanda. För Sverige som helhet är siffran sju procent.

Enligt statistik från Global blue för första kvartalet 2014 är det ryssarna som fortsätter att dominera som kundgrupp – och står för 98,7 procent av försäljningen i Haparanda.

"Gränsstaden fortsätter alltså sin resa som taxfree-raket på försäljningshimlen." skriver HB.se

Haparanda har en positivare utveckling än Torneå när det gäller taxfree-försäljningen; siffran är 56 procent mot Torneås 44 procent. Under 2013 ökade taxfree-försäljningen med 45 procent i Haparanda.

Däremot backar Haparanda under mars månad i år för första gången och slutar på minus en procent. De starkaste månaderna för kundgruppen ryssar är januari och november, skriver tidningen.

Invoicekvitto för återbetalning av taxfreemoms

I sajtens kommentarsfält har en av läsarna berättat om ett alternativt system för återbetalning av moms för taxfreehandlade ryssar som blir allt populärare: invoice-kvitto. Skribenten uppger att sådana nu svarar för nästan hälften av ryssarnas inköp.

Med vanlig taxfree får kunden tillbaka momsen vid gränsen, men en avgift tas ut. Om kunden i stället väljer ett invoice-kvitto på sitt köp, får han vid nästa inköp i samma butik eller kedja tillbaka momsen enligt det förra kvittot och kan välja att få ett nytt invoice-kvitto. Både kunderna och handlarna uppskattar systemet, enligt skribenten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063