Butiksrånen ändrar karaktär
Grova rån med skjutvapen har nått sin lägsta nivå på 20 år enligt senaste statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Rånen blir färre, men nu riktar rånarna in sig på varor.
– Särskilt glädjande är att de grova rånen med skjutvapen har minskat kraftigt och är på den lägsta nivån på 20 år, säger Svensk Handels säkerhetschef, Per Geijer i ett pressmeddelande.
Svensk Handels kartläggning visar att guldsmedsrånen har minskat, men att rån mot livsmedelsbutiker har blivit vanligare än under samma period förra året.
Svensk Handels analys av rånutvecklingen 2013 visar att när kontanter blir allt svårare att komma över riktar rånarna istället in sig på guld, smycken och andra dyra varor. Det innebär att handeln måste anpassa sina metoder för att skydda sig.
Per Geijer framhåller att nästan hälften av butiksrånen hittills i år har varit mot livsmedelsbutiker. Det är fler än tidigare. En del av dessa rån är butiksstölder som övergår i så kallade motvärnsrån när gärningsmannen blir påkommen och använder våld eller hot, säger Per Geijer.
Svensk Handel arbetar förebyggande mot rån bland annat genom utbildningar och informationsinsatser tillsammans med fackförbund, polis och myndigheter. Däremot avvisar Svensk Handel med stöd av bland annat Arbetsmiljöverket och regeringen förslaget att lagstifta om slutna kontanthanteringssystem.
Regeringen har istället i en nylagd proposition ( Prop. 2013/14:104 kapitel 10) föreslagit att Arbetsmiljöverket får i uppdrag att i samråd med arbetsmarknadens parter ta fram en vägledning för sluten kontanthantering.
– Regeringen liksom Arbetsmiljöverket inser klokt nog att en ny lag inte är lösningen på problemet. Vi välkomnar regeringens uppdrag till Arbetsmiljöverket att ta fram en vägledning och vi ser slutna kassasystem som en pusselbit som tillsammans med andra åtgärder kan fortsätta att pressa tillbaka butiksrånen, säger Per Geijer.