EU vill förbjuda plastpåsar
En dålig idé, tycker svenska handlare och Svensk Handels miljöansvariga om EU-kommissionens förslag att förbjuda tunna plastpåsar. EU- parlamentet röstar i frågan på torsdag.
De plastkassar som används i svensk dagligvaruhandel 35-38 mikrometer tjocka.
Medlemsstaterna ska minska konsumtionen av plastpåsar med 50 procent inom tre år och 80 procent inom fem år efter att direktivet träder i kraft, jämfört med den genomsnittliga konsumtionen i EU 2010. För svensk del innebär det att vi måste minska konsumtionen med drygt 60 procent på fem år om EU-parlamentet röstar igenom förslaget
Plast i haven
Bakgrunden till det föreslagna förbudet är att det i världshaven driver det omkring enorma flak av plastpåsar som utgör en stor miljöfara. I många länder kastas plastpåsar i naturen eller läggs i deponi.
– Plastpåsar som flyter omkring i haven och slängs i naturen är ett av de stora snuskproblemen som vi måste ta itu med. Det är en katastrofal miljöförstöring som vi lämnar efter oss till andra generationer. Men jag tycker att systemet som vi har i Sverige fungerar bra, säger Folkpartiets EU-parlamentariker Marit Paulsen till Expressen.
I Sverige används relativt få plastpåsar per invånare, 100 stycken , och använda plastpåsar materialåtervinns eller blir till soppåsar och bränns i fjärrvärmeanläggningar i stället för att hamna i naturen.
Motståndet mot ett förbud kompakt inom den svenska handeln.
Fel väg
– Vi tycker att det är fel väg att gå, vilket vi har framfört till både miljödepartementet och EU, säger Ann Christiansson , miljöansvarig på branschorganisationen Svensk Handel till Expressen.
Moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner anser att nedskräpningen är ett stort problem men att ett förbud mot tunna plastpåsar kan motverka sitt syfte:
– Europaparlamentet vill detaljstyra hur länderna gör det på ett sätt som jag tror kommer reta många. Det finns en risk att det här leder till att svenska handlare byter ut Ica-kassarna mot de tjockare plastpåsar som klädkedjorna använder och som ofta finns i livsmedelsaffärer i andra EU-länder. I så fall ökar plastanvändningen i stället för att minska.
Handeln tror på bättre hantering
Maria Smith , chef för miljö och socialt ansvar på Ica Sverige säger:
– Vi stöttar det övergripande syftet att minska nedskräpningen. Men vi är negativa till att förbjuda plastpåsar som är upp till 50 mikrometer tjocka. Vi tror i stället på en bättre fungerande återvinning och avfallssystem.
Ungefär samma sak säger Ingmar Kroon , presschef på Axfood:
– Som hanteringen av plastpåsar sker i Sverige är det inget problem. Jag kan förstå att i länder där det kastas påsar i naturen blir det problem. Med dagens teknik blir det bättre och mer miljövänliga plastpåsar, på Hemköp har vi till exempel bioplast i påsarna.