23948sdkhjf

Bygg- och järnhandeln upp 7,9 procent

Branschuppgången fortsätter. Bygg- och järnhandeln ökade med 7,9 procent i februari.
– Det är svårt att peka på exakt vad som gjort skillnad men visst har den milda vintern påverkat oss positivt. Men än mer tror jag beror på att konsumenternas förtroende för utvecklingen framåt ökat, vilket gjort att man är mer villig att investera i sina hem och fritidshus, säger Ulf S. Gustafsson , vd för Bygg & Järnhandlarna.

Bygg- och järnindex bygger på insamlade data från Bauhaus, Beijer gyggmaterial, Byggtrygg, Bygma, Derome, Karl Hedin Bygghandel, K-Rauta, Optimera och Interpares. Företagen omsätter tillsammans cirka 30 miljarder.

Försäljningen i indexet ökade med 7,9 procent (totalt butiksinnehav) och med 7,4 procent (jämförbara enheter) under februari 2014 jämfört med samma period föregående år. Hittills i år har försäljningen i riket ökat med 6,4 procent (totalt butiksinnehav) och med 5,9 procent (jämförbara enheter).

– Det skall bli väldigt intressant att få se vårt index för mars och därigenom ha klart ett resultat för hela första kvartalet 2014. Den minnesgoda minns kanske att första kvartalet 2013 innebar ett minus 10 procent och allt tyder på att vi kommer att kunna presentera väldigt mycket mer positiva siffror för 2014, säger en nöjd Ulf S. Gustafsson.

Starkast i Mellansverige

Det var Mellansverige och Stockholm som hade starkast tillväxt under februari. Försäljningen ökade med 15,4 procent respektive 14,2 procent (totalt butiksinnehav). Hittills i år har försäljningen i Mellansverige och Stockholm ökat 11,9 procent respektive med 11,4 procent.

Lägst försäljningstillväxt under februari hade regionerna västra- och södra Sverige med 0,9 procent respektive 1,3 procent.

Interiör och snickeri hett

De två försäljningsmässigt största produktkategorierna i februari var byggmaterial och interiör- och snickerivaror. Produktkategoriernas försäljning under februari ökade med 11,8 respektive 6,5 procent.

Produktkategorin med starkast försäljningstillväxt under februari var fästdon som ökade med 19,6 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079