23948sdkhjf

Jula gör rekordresultat

Ökad försäljning och över en halv miljard i vinst. Det går bra för Jula. Nu väntar fortsatta investeringar, i varuhus, datasystem och lager.
2013 blev ett rekordår för Jula. För första gången landade vinsten på över en halv miljard, drygt 515 miljoner kronor.

– Bra lönsamhet borgar för fortsatt satsning. Framför oss har vi stora investeringar med bland annat den 46 000 kvadratmeter stora utbyggnaden av centrallagret i Skara. Vi har även många nya varuhusöppningar, vi investerar i nya datasystem och vår etablering i Polen drar stora kostnader men är viktigt för att få in en fot på den europeiska marknaden för fortsatt expansion på nya marknader längre fram. 2013 års goda resultat gör att vi kan fortsätta vår expansion, säger Karl-Johan Blank , koncernchef och huvudägare.

2013 års omsättning blev dryga 4,9 miljarder kronor med en vinst på 515 miljoner kronor, ett resultat på drygt 10 procent.

– Man kan konstatera att vi gjort ett fantastiskt bra år. Vi har ökat med drygt 27 procent jämfört med 2012 då vinsten landade på 405 miljoner kronor. En del av förklaringen är att vi sålt bra ur alla våra åtta produktkategorier. Vi har nu ett sortiment som gör oss mindre väderkänsliga och mindre känsliga för säsongssvängningar. Sedan ett par år tillbaka håller vi även på med ett program för att utveckla varuhuskonceptet vilket redan nu gett bra effekt, säger vd Joachim Frykberg .

Totalt har åtta nya varuhus tillkommit under 2013.

12-14 nya varuhus under året

Med 2013 års starka resultat i ryggen har ledningen fokus på fortsatt utveckling och expansion.

– Vi har stora förväntningar på 2014 och året har börjat riktigt bra med flera starka kampanjer och bra försäljning. Under 2014 kommer vi även att öppna 12-14 nya varuhus på våra tre marknader, säger Joachim Frykberg.

Julas huvudkontor och centrallager finns i Skara. Målgruppen för sortimentet inom verktyg, maskiner, bygg, färg, el, trädgård och bil - bland annat - är såväl hemmafixare och proffs. Vid årets slut hade Jula 67 varuhus, 38 i Sverige, 19 i Norge och tio i Polen.

Polen - ett stresstest

Bolaget har funnits i Polen sedan 2011. Till Dagens industri säger Joachim Frykberg:

- Att vi gick in i Polen berodde på att landet är stort. Här finns 40 miljoner invånare och massor med hemmafixare. Polen är också nära, vi kan serva verksamheten från centrallagret i Skara. Dessutom är Polen bryggan till Europa, konkurrensen är hög och Polen fungerar som en sorts stresstest för oss.

Dagens industri skriver vidare att Julas resultat för Skarabolagets 35:e år blev klart ungefär samtidigt som bolagets grundare Lars-Göran Blank avled, 75 år gammal. Huvudägare är sedan tidigare sonen Karl-Johan Blank.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063