23948sdkhjf

Zaras koncern ökar resultatet och öppnar 500 nya butiker

Inditex, som bland annat äger klädkedjrna Zara och Massimo Dutti, ökade resultatet med 1 procent under 2013. Under det närmaste året planerar företaget att öppna 450- 500 nya butiker.



Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara, redovisar ett resultat efter skatt på 2,38 miljarder euro för helårsperioden 2013, vilket motsvarar en ökning med 1 procent jämfört med föregående räkenskapsår.


Väntat var ett resultat efter skatt på 2,39 miljarder euro, enligt Bloomberg News prognossammanställning. Nettoomsättningen ökade med 5 procent under året och uppgick till 16,7 miljarder euro. Väntat var en nettoomsättning på just 16,7 miljarder euro.

Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar, ebitda, hamnade på 3,93 miljarder euro (3,9), mot väntade 3,93. Bruttoresultatet landade på 9,9 miljarder euro. Bruttomarginalen landade därmed på 59,3 procent, vilket var i linje med förväntningarna.

Inditex jämförbara försäljning steg med 3 procent under året, vilket var lägre jämfört med fjolåret då den jämförbara försäljningen ökade med 6 procent. Under perioden 1 februari till 15 mars steg Inditex försäljning, mätt i konstanta valutor, med 12 procent.

Öppnar 500 nya butiker

Inditex avser att öppna 450-500 butiker brutto under räkenskapsåret 2014/2015 som löper till den sista januari. Omkring 70 procent av de nya kontrakten har tecknats och i vissa fall kan de hända att butiksöppningen inte kommer att ske under verksamhetsåret. Det skriver Inditex i onsdagens bokslutskommuniké.


De totala investeringarna bedöms uppgå till omkring 1,35 miljarder euro under året, främst drivet av ny butiksyta. För innevarande år räknar Inditex med att butiksytan kommer att växa i linje med bolagets långsiktiga mål.


Vad avser bolaget onlinesatsning började Zara med näthandel i Grekland i mars och kommer att lansera det i Rumänien i april. Vidare upprepas budskapet att Zara kommer att börja med onlineförsäljning i Sydkorea och Mexiko under året, men preciserar sig nu till att det kommer att ske under hösten eller vintern. Därmed kommer Inditex att erbjuda näthandel på 27 marknader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078