23948sdkhjf

Bygghandlare drabbas av bostads-stiltje

Bygghandeln kan glädjas åt en hyfsad inledning på året. Men många bygghandelskedjor brottas med vikande lönsamhet. Dagens nyheter pekar ut den stillastående bostadsmarknaden som en orsak.
Tidningen har intervjuat Ulf Gustafsson , vd för Bygg och järnhandlarna. Han beskriver ett scenario när många bygghandelsaktörer kämpar med trög försäljning och förluster.

2012 beskrivs som ett "svart år" och Ulf Gustafsson tror att 2013 kommer att visa sig vara jämförbart. Förväntningarna på 2013 ligger på plus en procent, men eftersom många företag i branschen har brutna räkenskapsår går det inte att slå fast årssiffran än.

Ökad konkurrens

Det har tillkommit flera aktörer på bygg, vilket gett ökad konkurrens och prispress. En sval bomarknad har dessutom givit en trög försäljning.

Dagens nyheter berättar hur kedjorna Byggmax, Hornbach och Bauhaus fortsätter öppna nya varuhus. Men det behöver inte betyda vinst på sista raden.

I sina svenska varuhus gjorde Hornbach 2012/2013 en förlust på 35,4 miljoner kronor.
K-Rauta har gått med förlust sedan 2008. Förlusten för 2012 uppgick 268 miljoner kronor och året dessförinnan nästan 203 miljoner kronor. Kedjan stängde förra åren en butik i Helsingborg.

Bygg-Gross, Jem & Fix och Tools Sverige dras också med förluster, skriver tidningen.

Men något slagfält som i hemelektronikbranschen, har det inte blivit i denna sektor:

– Vi har inte sett några tendenser till utslagning liknande den inom till exempel elektronikbranschen, ännu, säger Ulf Gustafsson till Dagens nyheter.

Ljus i sikte

Det ljusnar dock på byggfronten. I januari ökade försäljning i bygg- och järnhandeln med fem procent.

– Men det är lång väg kvar innan den når de tillväxtnivåer som gällde 2010, säger Ulf Gustafsson till Dagens nyheter.

Tidningens reporter åkte ut till Täby norr om Stockholm och talade med Stefan Waller , varuhuschef på K-Rauta. Stefan Waller konstaterar att det är viktigt med en livlig omsättning på bostadsmarknaden, nyinflyttare och renoverare driver bygghandeln.

– Det är helt klart en viktig grupp, speciellt i Stockholm och stor­städerna känns det som. Det är många som rör sig och flyttar runt här, säger han till tidningen och tillägger att en av nycklarna till framgång i branschen är att locka byggföretag som gör rotjobb.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064