23948sdkhjf

Bra inledning på handelsåret

Januari blev en bra försäljningsmånad för detaljhandeln. Både räknat i kronor och volym ökade omsättningen.
Detaljhandeln i Sverige inleder året positivt. Utvecklingen i januari visar en ökning om 3,1 procent i löpande priser. Dagligvaruhandeln ökade med 2,9 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 3,3 procent under januari 2014, jämfört med samma månad förra året.

Det visar färska siffror från HUI research och SCB.

"Majoriteten av delbranscherna inom sällanköpsvaruhandeln uppvisar positiva tillväxttal. Modehandeln visar betydligt ljusare siffror än under stora delar av förra året. Kylan har också spelat in och påverkat försäljningen positivt för bland annat kläder och skor samt sporthandeln. Vidare fortsätter trenden att fixa och förnya i hemmen. Heminredning, möbler och bygghandel visar starka tillväxttal liksom under hela senare delen av 2013" skriver HUI i en kommentar.

Den största ökningen svarade heminredningshandeln för med en uppgång på 7,9 procent. Möbler ökade med 4,8 procent och kläder och skor med 4,8 respektive 4,6 procent.

Svagast utveckling hade bok- och pappershandeln med en minskning på 9,2 procent, samt färg och leksaker som tappade 5,4 respektive 4,0 procent.

"Hushållen har ett starkt förtroende för ekonomin och ser positivt på framtiden, vilket i stor utsträckning gynnar handeln. HUI:s prognos för 2014 är att detaljhandeln kommer att ha en starkare utveckling än under helåret 2013. Det finns goda förutsättningar för detaljhandeln att kunna utvecklas väl under året, bland annat den låga räntan, det fortsatt starka konsumentförtroendet och den låga inflationen" kommenterar HUI.

DHI januari 2014

Förändring i procent, löpande priser

Dagligvaruhandel 2,9

Sällanköpsvaruhandel 3,3

Apotekshandel - 2,5

Klädhandel 4,8

Skohandel 4,6

Möbelhandel 4,8

Heminredningshandel 7,9

Elektronikhandel 2,4

Järn- och bygghandel 4,6

Färghandel - 5,4

Bok- och pappershandel2 - 9,2

Guldsmedshandel -1,8

Sport- och fritidshandel 2,6

Optikhandel 0,8

Leksakshandel -4,0

Total detaljhandel 3,1

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11