23948sdkhjf

Elektronikhandeln lyfte fjärde kvartalet

Den negativa trenden för försäljningen av elektronikprodukter vände under sista kvartalet 2013. Marknaden växte med 3,5 procent. Men för helåret blev det fortfarande ett tapp.
Nya modeller av mobiltelefoner, surfplattor i julpaketen, ökat intresse för stationära datorer och rejält uppsving för Årets julkapp; råsaftcentrifugen, fick försäljningen av elektronikvaror att vända uppåt igen under fjolårets sista kvartal. Det visar färska siffor från GFK Temax Sweden. Försäljningen ökade med 3,5 procent jämfört med kvartal fyra 2012 och för helåret 2013 stannade tappet på -0,4 procent.

Mobiltelefonmarknaden hade en stark tillväxt under de tre sista månaderna. Framför allt var det lanseringar av nya modeller som fick efterfrågan att öka. Under kvartalet ökade mobilförsäljningen med 20 procent och för helåret 2013 med 3,2 procent.

Surfplattornas popularitet fortsätter att öka, under kvartalet såldes drygt 30 procent fler, men eftersom snittpriset sjunker så stannade försäljningsökningen i kronor på knappt 20 procent.

Men intresset för bärbara datorer sjunker på bekostnad av surfplattorna. Istället så väljer fler att komplettera med stationära datorer. Det stationära segmentet ökade med mer än 30 procent och hela IT-sektorn växte med 4,2 procent under kvartalet.

Marknaden för vitvaror backade något under tremånadersperioden, men för helåret ökade försäljningen med knappt en procent.

Små hushållsvaror tappade också under kvartalet men ökade med 3,4 procent för helåret. Noterbart är att försäljningen av råsaftcentrifuger, som utsågs till Årets julklapp av HUI research, ökade mer än 200 procent under kvartalet.

Trots att försäljningen av större tv-apparater ökar, så backade tv-marknaden med några procentenheter under fjolårets sista tre månader. Även kameraförsäljningen fortsätter att minska, för helåret med drygt 20 procent.

GFK Temax Sweden baseras på regelbundna undersökningar av GFK:s handelspaneler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172