23948sdkhjf

Rånare siktar in sig på varor

Antalet butiksrån ökade under 2013 och allt oftare får rånarna med sig annat än kontanter. Varor som guldsmycken, klockor, mobiltelefoner, kött och cigaretter är nu det huvudsakliga rånbytet i mer än hälften av alla rån. Det visar Svensk Handels analys av rånutvecklingen under 2013.
– Om vi vill minska antalet rån får vi inte stirra oss blinda på att skydda kontanterna. När kontanterna försvinner väljer rånarna andra byten istället. Inte minst guldsmedsbutiker har det senaste året drabbats av en rad brutala och våldsamma rån, säger Per Geijer , säkerhetschef på Svensk Handel.
Han förklarar att kontanter fortfarande är det primära bytet, men under 2013 var det bara vid hälften av rånen som gärningsmännen kom över kontanter.
– Det kan antingen vara så att rånaren är ute efter varor, eller också försöker han komma över kontanter men rafsar åt sig varor när de inte kan få tag i kontanter, säger Per Geijer till Dagens Handel.

Grövre
Han menar att stöld av produkter kan ha fallit in i rånkategorin, eller också kan man se det som att stölderna har blivit grövre.
Den nya utvecklingen innebär att fler detaljhandelsbranscher nu brottas med de problem som guldsmedsbranschen har haft länge. I exempelvis elektronikbranschen har varustölderna blivit fler.
Att rånarna alltmer sällan får med sig kontanter kan också vara en effekt av det säkerhetsarbete i handeln, som under många år fokuserat på att minska antalet tillgängliga kontanter.

Häleri
– I vissa butiker kan system för sluten kontanthantering fortfarande vara bra för att minska risken för rån. Men för en majoritet av Sveriges butiker är andra säkerhetsåtgärder mer effektiva, säger Per Geijer, och tillägger att det nu håller på att bli verkligt knepigt:
– Kontanter är lättare att skydda, men detaljhandeln måste hålla varorna tillgängliga för konsument för att ha något berättigande, säger han och tillägger att det nu börjar bli verkligt knepigt.
En viktig motor i sammanhanget är häleriet.
- Polisen borde inrikta sig hårt mot hälerinätverken som gör det lönsamt att stjäla varor i stor skala, säger Per Geijer avslutningsvis.

Storstäder drabbade

Risken för butiksrån skiljer sig kraftigt mellan olika delar av landet. De tre storstadslänen står för nära 70 procent av alla rån. Skåne och Södermanland var de enskilda län med flest antal rån per 100 000 invånare. I många kommuner skedde inte ett enda butiksrån förra året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063